Цветан Василев плащал пари на определени журналисти, както и финансирал дискредитиране на своите противници като Огнян Донев и Любомир Павлов - по онова време издатели на "24 часа" и "Труд", както и издателите на "Капитал". В последния дори опитал да влезе като съдружник чрез мълниеносно изкупуване на дълг, за който научил.

Това заяви днес основният свидетел на прокуратурата по делото "КТБ"  Бисер Лазов. Той има удивителна памет: спомни си дати на срещи отпреди 7-8 години и имена на охранители и шофьори от КТБ, но като спонсорирани журналисти посочи поименно само четирима: Люба Кулезич, Соня Колтуклиева, Огнян Стефанов и Мирослав Иванов, а от политиците - само Иван Костов вчера.

Затова пък свидетелят никога не е виждал Делян Пеевски в банката КТБ или в офиса на Василев, каза той на журналистически въпрос.

Лазов, от верен счетоводител в продължение на цели 16 години, се преобръща на 180 градуса след посещение във Виена при дългогодишния си шеф Василев и днес го сравни... с Христос и апостолите, които той бил предал, а те му вярвали.

Както писахме, вчера Лазов си спомни как ТВ7 по онова време погълнала 300 млн. лв., осигурени по схемата - чрез кредити от банката към свързани фирми. Но Цветан Василев казвал, че парите нямат значение, защото "медията е сила".

Днес Лазов се върна на медийната тема, макар и след като говори за счетоводните и фискалните проблеми на банката.

Той първо спомена как, за да си осигури лоби, изпълнителният директор на КТБ в началото купил отрасловия вестник - "Банкеръ". Това станало чрез дружество, "собственост и управление на шофьора Николай"... 

Лазов разкри печална картина в резултат от схемата на действие на срасналите се "Фирма" (както нарича общо дружествата, контролирани от Василев) и КТБ: вълнообразното създаване на нови дружества - взимане на кредити, с които се покриват старите кредити и се наливат пари в "черни дупки" без дейност. Точно такова е и твърдението на прокуратурата - че става въпрос за класическа "пирамида", която покрива стари задължения с нови между свързани субекти.

"В този период (между 2012 и 2014 г.) балансите на компаниите показваха фактическото състояние, а именно - че паричните движения между отделните дружества на Фирмата представляват по характера си заемни отношения. А не отношения по стопанска дейност. По този начин изготвени показваха - ако можеше от анализа да се извърши някакъв извод - че те по-скоро имат финансова дейност, а не стопанска.

Имаше през 2013 г. един голям материал във вестник "Капитал" - мисля, че се казваше „Държавата КТБ“. Тогава Василев ми каза - не може ли балансите да показват, че фирмата работи нещо?... Че си има завод, че камиончето върви, че коминчето пуши?"

Значи, такова нещо в нито един период не съм допуснал", зарече се счетоводителят.

Така или иначе нароилите се дружества, поглъщащи нови и нови кредити, бълвани от КТБ към тях, станали в такъв размер, че Лазов илюстрира: последната година преди закриването на банката, месечно трябвало да осигуряват по над 40 млн. лв. за лихви и погасителни вноски по кредитите към банката. А освен това трябвали пари за живота на "семейството" , т.е. Василеви, за финансиране на разни хора и за нормална мениджърска дейност.

Вече фирми се записвали на съвсем непознати хора срещу заплащане, а не както в началото - когато тръгнали с няколко от най-близките на Василев.

Той нарече случващото се по онова време кълбо...

Освен това все повече функции поемала дъщерята на Василев - Радосвета, която се държала грубо и унизително с хората, а някои накарала да ходят с униформи... Но Лазов въпреки това не напуснал.

С изключително майсторство - без да спомене или намекне за Пеевски, Бареков, адвокатите на Пеевски и пр., Лазов днес часове говори за решението на "имиджовия проблем" на Василев по това време.

Ето и монолога му по темата почти едно към едно:

"В този период (2012 - 2014 г.) фирмата направи определени – някои медийни инвестиции... Обяснявам ги тук, защото финансирането на тези инвестиции ставаше от "Фирмата". И информациите за същите бяха в ежедневната информация, осигурявана на Василев (Лазов вчера разказа, че всеки ден изготвяли на шефа справка с две колонки -  приходна и разходна, б.р.).

Финансираното на телевизията ТВ 7 продължаваше по същия вначин. ТЦ ИМЕ дваше заеми на собственика (Краун медия, б.а.), който осигуряваше увеличение на собствената си инвестиция.

В края на 2011 г. на Василев беше присъден един приз „Мистър Икономика“. От момента на даването му на тази награда последваха яростни медийни атаки към него. И станаха доста скандали.

Тук ще спомена една публикация: в тогавашния в. „24 часа“ излезе статия в смисъл, че Василев живее в офис. Тъй като наистина къщата, използвана от Василеви, се води на дружеството (както е известно, след излизането от собствеността на Пресгрупа 168 часа и "Медиа Холдинг" на Огнян Донев и Любомир Павлов по-късно, рязко спряха да излизат подобни статии, б.р.)

Тогава Антоанета Василева ми се накара – каза ми, че аз съм виновен за това нещо. В този точно случай Василев ме защити и каза, че заповедта за това нещо да бъде по този начин е негова.

От този момент нататък Василев започна да предприема действия по – както се изразяваше - медийната стратегия. Или медийно осигуряване.

Това значеше: да се осигуряват средства, за да се неутрализират негативните към него действия. От този момент нататък започнаха някои действия, а аз ги виждах в ежедневните задачи, които идваха към мен за финнсово осигуряване. Той започна да се среща с журналисти, започна да ми поръчва да се осигуряват суми за отделни такива журналисти.

А за такива, с каквито водеше битки - осигуряваха се суми за тяхното дискредитиране.

По този повод се увеличиха сумите за финансиране на телевизията ТВ7 - бяха поканени журналисти, които бяха привлечени с много по-високи хонорари и по-добри условия.

Такъв беше случаят с Люба Кулезич. Доколкото имам спомен, тя водеше собствено предаване, което телевизията заплащаше към нейната собствена компания.

В този период започна да идва в офиса Соня Колтуклива (срещу нея тече дело по повода в СГС. А друго  - с подобно обвинение, но за пране на пари, се очаква скоро да тръгне по същество срещу Елена Йончева, б.а.). Тя щеше да прави някакъв медиен проект, с който не знам какво е станало... Но тя в един период получаваше суми в брой. За самите суми подписваше документи.

От този период започна да идва в офиса и г-н Огнян Стефанов. Първоначално задачата от Василев по повод него беше да осигурим като заем... от 300 000 лв. - по спомен - към неговата фирма "Торнадо медия".

На същия в периода до 2014 г. му осигурявахме суми от касата на фирмата. Аз самият мога да разкажа за две такива суми, за два случая. Тъй като обичайно сумите се занасяха на самия Василев на 12-ия етаж (там е бил кабинетът на големия шеф в сградата на "Цар Борис III" 159, б.р.). И ако от него нямаше конретно указание как да се отнесат, сумата оставаше в ежедневния регистър, който водеше Юлия за касата като предоставена сума с указание накъде е отишла.

Василев ме запозна с Огнян Стефанов някъде през 2013 г.

Тук съдията го пита:

- Това има ли връзка?

Доколкото в сумата, предоставена от Юлия (дългогодишната касиерка, която през цялото време "върви" с Василев, б.а.), има финансиране от КТБ, мисля, че има общо. Ако ми кажете, че няма...

(След което все пак продължава - че говори, защото всички суми били с краен източник КТБ и това му се струва относимо към делото. Така Лазов се върна, че на Огнян Стефанов били предоставяни на два пъти суми – първо около август 2013 и после през 2014 - едни 100 000 и едни 150 000 лв. Инструктирали го да ги даде, без журналистът "да подписва никакъв документ")

Подобни суми се изплащаха и на журналиста Мирослав Иванов. Той идваше регулярно при Василев, т.е. - някоко пъти месечно. Осигуряваха му се суми - първоначално ги занасях аз при Василев, а след като ме запозна с него, на Мирослав Иванов съм му давал и суми от мен.

За Огнян Стефанов и Мирослав Иванов си спомням, че бяха журналисти - както Василев ги наричаше - „за специфични задачи“. Специфичността на задачите обикновено се изразява в дискредитиране на хора, които имат негативно отношение към Василев.

Спомням си от този период един случай - октомври-ноември, 2012 г, когато до Василев беше достигнала инфорамция, че фирмата, издаваща в. "Капитал", има просрочени вноски по банковия си кредит към тогава финансиращата я "Алфа банк".

Тогава в много спешен порядък Василев ми нареди - от едно от дружествата на Фирмата изпратихме запитване към "Алфа банк", с готовност дългът на издателя на "Капитал" да бъде придобит.

Само бързото погасяване в онзи момент на всички дългове на компанията към "Алфа банк" осуети исканото придобиване.

Всъщност мога да кажа, че срещу тогавашните собственици на в. "24 часа" - Любомир Павлов и Огнян Донев, се финансираха и се предприемаха действия и основно медийни публикации, с които двамата издатели биваха дискредитирани.

Така за разбирателство с Огнян Донев тогава се постигна едно - в крайна сметка неосъществено, но се работеше по него - партньорство за покупка на една обща инвестиция. А именно пенсионния фонд "Доверие" (край на цитата, б.р.).

Апостоли, Пеевски и др.

Тъй като говори втори ден, без да спомене например Делян Пеевски - в почивката на съдебното заседание днес Лазов трябваше да отговори - поне виждал ли е такова лице в сградата на КТБ. 

"Никога не съм виждал в неговия (на Василев) кабинет и в банката Пеевски."

А дали са близки - "По мое мнение - не".

Виждал бил само адвокат Лазар Карадалиев (и днес - един от защитниците на Цветан Василев, б.р.), който в деня на затварянето на банката дошъл и му седнал в офиса на бюрото.

Самата случка с която Василев "предал всички" обаче, "изтръгнала живеца" на Лазов - затова сам отишъл съвсем доброволно и се разприказвал в прокуратурата.

Защото отношенията им през всичките тези години били основани на доверие...

"Това е все едно да си представите Иисус да привлече апостолите си, те да вървят с Него и когато стане напечено, Той да не отиде на кръста, да не извърви пътя - да обяснява, а отива някъде", направи аналогия пред медиите Лазов.

След което не отговори на въпрос на Нова тв - той лично на кой от апостолите би се оприличил.

Но това след края за заседанието друг от адвокатите на Василев - Христо Ботев, обобщи:

"Това ще е делото на уфолозипе, мечтите и преражданията."

Свидетелят ще продължи да дава обяснения през април, а тепърва предстои да му се задават въпроси от страните по делото.