Българин е член на преходния екип на Урсула фон дер Лайен, която бе номинирана от Европейския съвет за бъдещ председател на Еврокомисията.

Това става ясно от съобщение в туитър на самата Фон дер Лайен.

Екипът трябва да осигури плавния преход при смяната между стария и новия председател на Европейската комисия.

„Пак съм в Брюксел от вчера, където се срещнах с моя прекрасен и много европейски преходен екип за първи път. (Следват знамената на 7 държави - Малта, Франция, Великобритания, България, Португалия  Холандия и Германия.) Предстои ни изпълнена с тежка работа седмица на интензивни политически разговори за следващите пет години на нашата Европа“, написа тя на английски, френски и немски език.

Говорителката на ЕК Мина Андреева потвърди за Клуб Z за наличието на човек от България в екипа на Фон дер Лайен. Но категорично отказа да спомене името, нито каквито и да било подробности.

Двама в екипа са германци, заяви специално за Клуб Z Йенс Флосдорф. Той е говорител на германското Министерство на отбраната, което все още се оглавява от Урсула фон дер Лайен.

Флосдорф е говорител и на преходния й екип. А начело на групата е сънародникът му Бриан Зайберт.

„Разбрали сме се да не съобщаваме имената на останалите, това са наши вътрешни въпроси на този етап“, каза Флосдорф.

Той не пожела да отговори на въпроса дали ще стане говорител на Еврокомисията, ако тя бъде оглавена от Урсула фон дер Лайен.

Германската християндемократка продължава срещите си с представители на политическите групи в Европарламента. Вчера тя с срещна със своята сънародничка Ска Келер, която бе водещ кандидат на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА). От думите на Келер след срещата стана ясно, че „зелените“ могат да не подкрепят Фон дер Лайен за председател на Еврокомисията на предстоящото идната седмица гласуване на сесията на ЕП в Страсбург.