Политическата група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) покани на втора среща Урсула фон дер Лайен, за да реши дали да я подкрепи за председател на Еврокомисията.

Това съобщи за Клуб Z българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО, ЕКР).

Днес в Брюксел се състоя първата среща между групата и номинираната за председател на Комисията германка.

„Ако бяхте ме попитали сутринта, преди срещата, щях да ви отговоря, че най-вероятно няма да подкрепим Урсула фон дер Лайен. Сега обаче нещата са различни. Срещата се оказа по-доброжелателна, отколкото предполагахме първоначално“, каза Джамбазки.

Главна причина е, че Европейската народна партия (ЕНП), от чиито редици е Фон дер Лайен, не е спазила ангажимента си и не е подкрепила кандидатурата на полския консерватор Зджислав Краснодембски за зам.-председател на Европарламента. По този начин от ЕНП не са спазили принципа на разпределението на местата.

„Получи се обаче интересна среща. Задаваха й всякакви въпроси. Понеже сред нас има по-консервативни хора като например поляците, Фон дер Лайен бе питана за отношението си към еднополовите бракове и осиновяването на деца от хомосексуални двойки. Отговорите и в тази сфера и за отношението им към миграцята срещнаха неодобрение. Други обаче се харесаха. Особено що се отнася до нейното семейство и най-вече политическата биография, която е доста впечатляваща“, сподели Ангел Джамбазки.

Самият той е поставил въпроса за пакета „Мобилност 1“, който предизвика серия от протести на българските превозвачи.

От групата на ЕКР засега не са решили дали ще подкрепят или не Урсула фон дер Лайен. Депутатите консерватори ще имат нова среща с нея в Страсбург. Тя ще се състои на 16 юли, непосредствено преди в пленарната зала да бъде гласувано номинирането й начело на ЕК.

Вчера Урсула фон дер Лайен се срещна с политическата група „Зелените“/Европейски свободен алаинс (ЕСА), оглавявана от Ска Келер. След срещата от изказването на Келер се разбра, че „зелените“ може и да не подкрепят кандидатурата на германската християндемократка.

Утре Урсула фон дер Лайен ще има се среща с групите на социалистите и либералите в ЕП.