Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е свален от поста председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", потвърдиха пред Клуб Z депутати от коалицията. Ръководството на Народното събрание е уведомено за рокадата.

Решението е било взето вчера на редовното заседание, на което представители на "Атака" не са присъствали. Каква е причината за поредното им отсъствие - към момента не е ясно.

Председателският пост в парламентарната група се поделя между народните представители Искрен Веселинов (ВМРО) и Валентин Касабов (НФСБ), гласи следващото решение от вчера. Двамата досега бяха заместници на Сидеров. В новото ръководство на ПГ изобщо няма представители на "Атака". Заместници на двамата съпредседатели ще са Борис Ячев (НФСБ) и Юлиан Ангелов (ВМРО). Двете партии ще имат и по един секретар на групата. 

"Заседанието вчера приключи за 15 минути. Всъщност един от големите проблеми беше, че бившият ни вече председател изобщо не свикваше заседания, не го е правил от месеци", призна народен представител. Тази сутрин в парламента е имало 2-3 представители на "Атака", но "после изчезнаха". Откакво новината за смятата на Сидеров е факт, коментари не е имало и в рамките на групата, разказаха нейни членове.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че решението за Сидеров не само не се поставя в риск коалиционното споразумение за управление с ГЕРБ, а се "заздравяват коалиционните отношения" в рамките на обединението.  

„Или някой не е чел коалиционното споразумение, или не е чел правилника на групата. Между ПГ на „Обединени патриоти“ и коалиционното споразумение има разлика. Едното определя взаимоотношенията между трите партии, правилникът на парламентарната група определя редица правила, по които тя да работи, ако работи. Тъй като досега тя не работеше, практически трябва да се приеме като акт на оздравяване на коалиционните отношения тази промяна на ръководството, което досега не е събирало групата на заседания“, разясни Симеонов.

По-рано и двамата нови председатели застанаха пред медиите. 

"Промените в ръководството на ПГ бяха направени с цел подобряване на организационния живот на групата", обясни Искрен Веселинов.

Според него няма нищо драматично. Сидеров не е бил изрично уведомен за смяната си, стана ясно още от думите му.

"Представителите на "Атака" систематично бойкотират заседанията на парламентарната група и бламират нейната работа", допълни представителят на ВМРО и заяви, че дали решението ще предизвика разцепление зависи от това дали определени хора са в политиката за постове или за не.

Другият съпредседател Валентин Касабов допълни: 

Коалицията "Обединени патриоти" е стабилна, ако не се случи нещо друго. Няма нищо странно, нищо лошо. Част от ръководството си отива, но, както се казва, "Обединени патриоти" сме тук и вървим напред", допълни още Касабов.

"Атака" има 7 депутати от общо 27 народни представители в "Обединени патриоти".