Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред БНТ, че една от политическите му цели е да защитава гражданите на България. включително от българското правителство.  Именно за това според него европейският мониторинг над съдебната система у нас трябва не само да бъде запазен, но дори да се засили.

Кънев заяви, че за "Демократична България" оснопоплагащ е "общия европейски правосъден механизъм". Според него "мониторингът на съдбените системи където се нарушават правата на гражданите" трябва "да бъде запазен и засилен".

"Едно голямо различие между ГЕРБ и "Демократична България". Аз лично вярвам и нашите избиратели вярват, че мониторингът е механизъм за защита на правата на българските граждани. Българското правителство не гарантира независимост на съдебната система. Съдебната система не гарантира вътрешна независимост на съдиите и прокурорите. Това са гаранции за всеки един от нас, че живее в правова държава. Когато правителството не дава тези гаранции ние ги търсим от ЕС.  Гражданите трябва да бъдат защитени от властта. Това е много важен елемент от демокрацията. Боря се за това мониторинага да бъде по-силен. Аз защитавам гажданите на България, включително от правителството", заяви Кънев.

Според него не би трябвало да има проблем, че има хора с различно виждане, включително за националния интерес на България.

"Ние не сме тоталитарна държава. В европейския парламент представялвам интересите на хората, които са дали доверие на "Демократична България" и на мен лично", заяви Кънев.

Според него ЕНП трябва да се промени и "по-малко да прилича на партиите на Борисов, Орбан, Груевски" и повече да прилича на запдноевропейските примери.

Кънев заяви, че "Демократична България" ще се регистрира за местните избори на централно ниво, но във всяка община ще има различна стратегия. 

"Ако има вярно решение няма община, в която да не може да се спечели", каза Кънев.

И уточни, че това може да стане в червени крепости, в смесени райони и дори в София. Според Кънев управляващите отменят машинното гласуване, защото основните партии се представят зле в този вот, за разлика от "Демократична България". Той заяви, че основните партии искат да продължат "старите мушенгии" с броенето на бюлеитините в секциите.

Кънев коментира и факта, че "Фолксваген" предпочете Турция пред България.

"Силно е изкушението е да се нахвърлим на правителството. Малко по-балансирано, да не партизираме. Очевидно е, че причини има много. По всяка вероятност важен фактор е ключовото присъствие на Катар като инвеститор във "Фолксваген". Най-важния фактор е, че в България няма достатъчно кваилифицирана работна ръка. най-вероятно това е съществения проблем. Има загуба на кадри с техническо образование в посока Западна Европа. Трябва да си дадем сметка, че за да има такива инвеститиции на големия частен бизнес е необходимо българското общество да инвестира много повече в образованието на гражданите си", заяви Кънев.