Обвинението срещу актьора Кевин Спейси за сексуално посегателство срещу млад мъж, извършено през 2016 г. в бар, е снето от прокуратурата, съобщи "Гардиън".

Причината - представящият се за пострадал младеж е отказал да даде показания във връзка с изчезнал мобилен телефон, в който според адвокатите на Спейси са се съдържали доказателства за невинността му. 18-годишният обвинител твърдеше, че Спейси го карал да пие в бар, а след това го опипвал. 

Актьорът бе привлечен като подсъдим, като това е единственото наказателно дело срещу него за сексуално посегателство, въпреки че и други мъже твърдяха, че са станали жертва на агресия в годините. Носителят на две статуетки "Оскар" е една от първите мишени на движението #MeToo в защита на жертви на сексуално насилие в шоубизнеса. 

Спейси от самото начало пледира невинност, а случаят от 2016 г. се появи година по-късно, когато майката на момчето го обяви публично. Твърденията са, че младежът се приближил до Спейси в бар и искал да го снима. Актьорът го почерпил няколко питиета, а след това му посегнал, сваляйки ципа на панталона му. Момчето не реагирало веднага от притеснение, че е пило алкохол, а е под разрешената за това възраст - според собствения му разказ и този на майката. Когато Спейси отишъл да се освежи, младежът избягал. 

В хода на наказателното дело съдът поиска да разпита младежа, след като той сам обяви, че е загубил мобилния телефон, с който е бил в нощта, в която е срещнал актьора. Обвинителят отрича да е трил съобщения и да е манипулирал кадри от дисплея на устройството, които са били представени на прокуратурата по време на разследванието. Когато обаче трябва да представи телефона, за да бъде възстановена паметта му и да се види може ли да послужи за доказателство по делото, той се оказва загубен.