Германката Урсула фон дер Лайен, новоназначената председателка на Европейскта комисия, е ябълка на раздора за италианското правителство. Евродепутатите на двете съставящи го партии, крайнодясната Лига и антиелитисткото левичарско движение 5 звезди, гласуваха противоположно за нея на 16 юли в Страсбург и това възпламени ред натрупали се между тях противоречия.

Според всекидневника "Стампа" лидерът на Лигата, вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини ще реши до 48 часа дали да събори сегашния кабинет начело с безпартийния адвокат Джузепе Конте и да предизвика предсрочни избори през септември. В същото време другият вицепремиер и лидер на 5 звезди Луиджи ди Майо каза пред медиите на Ботуша, че "изключва кризата" и че е по-добре да се срещнат със Салвини и да решат споровете си. 

Лигата води в социологическите проучвания. Тя се класира първа на европейските избори през май, а Салвини е най-популярният италиански политик. Мнозинството от хората в страната го приемат като неформалния лидер на правителството, докато Конте - като фигурант. Наблюдатели виждат в сегашната ситуация възможност за Салвини да прекрати неудобния  брак по сметка със "звездите" и да се опита да стане премиер.

 
Агенция АНСА днес в подзаглавие цитира Салвини:
 
"Няма да се виждам с (президента Серджо) Матарела и няма да пада никакво правителство".
 
По-рано обаче пред в. "Кориере делла сера" той каза за 5 звезди и за лидера им:
 
"Доверието вече го няма, включително в личен план".
Политици и наблюдатели са единодушни, че сред множеството конфликти между коалиционните партньори този е най-сериозният досега, отбелязва днес "Политико". Той започна, след като евродепутатите на Лигата гласуваха  против Фон дер Лайен, а колегите им от 5 звезди - за нея.
 
Така Лигата стана единствената управляваща партия в ЕС, която е гласувала против новата председателка на Комисията, след като правителственият ръководител, в случая Конте, гласува в полза на номинацията й на срещата на върха на 30 юни - 2 юли в Брюксел.
 
Германските социалдемократи, които също са част от правителствената коалиция също гласуваха против Фон дер Лайен, но канцлерката Ангела Меркел, спазвайки коалиционното си споразумение с тях, се въздържа от гласуване на въпросната среща на върха, припомня "Политико".
 
 
Решението на Лигата да не подкрепи Фон дер Лайен е разярило Конте са доверили пред изданието два италиански правителствени източника. Премиерът преди това бил инструктирал двете управляващи партии да подкрепят номинациите на държавните и правителствените ръководители.
 
Отношенията между партньорите обаче бяха отровени предварително от обвинения, че Лигата е търсела руско финансиране за кампанията си преди европейските избори. Конте настоя Салвини да даде обяснения пред парламента, след като последният вече беше отхвърлил такова искане на опозицията. 5 звезди също застана за нейното настояване за разследване на финансирането на Лигата.
 
 
Конте, в писмо до в. "Република", обвини Лигата, че с гласуването си против Фон дер Лайен е осуетила плановете му да получи важен портфейл за бъдещия италиански еврокомисар. Салвини му отвърна в Туитър, че с подкрепата си за германката 5 звезди са "предали италианците, гласувайки за шеф на Комисията, предложен от Макрон и Меркел и подкрепен от (бившите италиански премиери Матео) Ренци и (Силвио) Берлускони".
 
"Управляващите партии се борят една с друга през цялото време, но събитията от вторник са по-сериозни от предишните, защото Лигата се противопостави на ясното указание на министър-председателя, доказвайки, че Конте е изцяло несъстоятелен и че Италия е изолирана", каза пред "Политико" Алесандра Морети, евродепутатка от опозиционната Демократическа партия (социалдемократи - б.р.).
 
Изданието отбелязва, че на много представители на Лигата им е дошло до гуша от 5 звезди и открито говорят за нови предсрочни избори.
 
"По-добре е да сложим край на всичко това", казва пред "Политико" министърката на публичната администрация Джулиа Бонджорно.
Петък вечер е крайният срок за Салвини да "дръпне шалтера" на правителството, ако той наистина иска предсрочни избори до края на септември.
 
"Той се опитва да насрочи среща с президента (Серджо) Матарела, за да обсъди възможностите си", казва пред "Политико" висш правителствен представител от Лигата. "Той би могъл да обяви края на правителството след среща на кабинета  в петък следобед, освен ако 5 звезди се съгласят с предложение на Лигата за по-голяма автономия на северните региони". 
 
Предложението е силно непопулярно сред избирателите на 5 звезди, които са преобладаващо в Юга, т.е. малко вероятно е движението да го приеме.