С крехко мнозинство от 124 гласа "за", 83 "против" и 3 "въздържал се" Народното събрание ратифицира договорите със САЩ и компанията "Локхийд Мартин" за купуване на 8 самолета F-16 блок 70, въоръжение, оборудване за Военновъздушните сили. При второто четене "отпаднаха" няколко гласа "против" заради отсъствие на депутати от залата.

Сделката със САЩ за модернизация на военната авиация бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС, депутатите от ВМРО. "Против" гласуваха всички присъстващи депутати от БСП - макар мотивът им да бе не, че са против F-16, а записаното в самите договори, постигната цена от над 2 млрд. лв., заобикаляне на първоначалния и одобрен от НС инвестиционен проект и рискове пред реализацията на проекта. И представителите на НФСБ на Валери Симеонов не подкрепиха сделката - отново заради начина, по който се е стигнало до нея, а не от привързаност "към руските летящи ковчези". 

"Антиамерикански" бяха мотивите за вот "против" на "Атака" и "Воля", в което няма никаква изненада. Изненадващо обаче бе отсъствието на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който се отказа в ... отпуск - по думите на заместника му Десислав Чуколов (Народните представители нямат право на отпуск по смисъла на Кодекса на труда, парламентът почива чрез обявени в правилника му ваканции, чиито дати се гласуват. Имат право на "извинени" отсъствия - те се подписват от председателя на НС - б.р.)

В аргументацията на "Атака" и Веселин Марешки се набъркаха и "социални" аргументи за какво друго можело да се дадат тези пари, вместо за американски изтребители.

Близо пет часа парламентарно време отне дискусията. Тя започна с възмушение от страна на БСП, че премиерът Бойко Борисов не е в залата. Лидерката Корнелия Нинова настоя министър-председателят да бъде повикан, за да даде обяснения кой му е дал мандат еднолично да иска - по собствените му думи от предния ден - еднократно плащане по договорите, вместо разсрочено такова, както предвижда приетият инвестиционен проект. 

"Ако Борисов твърди, че правителството е събрало пари от контрабандата и сивата икономика, затова може да си позволи плащане на над 2 млрд. лв. накуп, тогава защо се иска актуализация на бюджета за 2019 г. и взимане на нов заем от правителството? Очевидно парите не са от борба за сивата икономика и контрабандата", обяви Нинова.

На свой ред - макар да не стана ясно защо точно - от "Воля" поискаха да дойде и президентът Румен Радев. 45 минути по-късно се оказа, че Борисов е във Варна, а Радев - в Рожен - и видимо няма как да се явят. В залата обаче бяха трима министри - вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караиванов. 

В хора на дискусията от БСП поискаха отлагане на ратификацията на договорите с 6 месеца. Офертата на "Локхийд Мартин" - според документите - е "със срок на годност" до началото на септември. Тоест - дотогава трябва да има и ратификация, и плащане, за да бъдат изпълнени условията по нея. 

Това предложение не се прие, а вицепремиерът Каракачанов напомни, че при забавяне цените няма да се променят, а опитът и практиката сочат тъкмо обратното. 

От името на ДПС сделката защити първо лидерът на партията Мустафа Карадайъ - с политически аргументи, а след това и бившият началник на ВВС, сега депутат ген. Симеон Симеонов - с по-експертно говорене.

"Ние от ДПС от 30 години стоим зад евроатлантическата ориентация на България. Това е наша запазена марка. Когато става дума за национална сигурност и стабилността на региона няма място партийното пристрастие. С това решение страната ще укрепи авторитета си като страна от ЕС и НАТО, това е и важно условие за сигурността и стабилността", заяви Карадайъ.

От ВМРО също защитиха сделката още в началото на дебатите - и припомниха, че това е първата реална стъпка за превъоръжаване на българската армия от 30 години. От ГЕРБ се включиха по-късно с аргуменитте "за" - предимно за да спорят с аргументите "против" от БСП. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче се обяви "против" конкретните договори със САЩ, а не против F-16 и превъоръжаването - заедно с депутатите си. 

"НФСБ ще гласува против тази сделка и не за да бъде пренасочена към доставка на руски летящи ковчези. Основните причини са, че считаме, че цената е изключително висока. Съболезнования към Владислав Горанов. На тази цена можеше да купим два пъти повече самолети европейско производство и да подкрепим европейските си партньори."

"Няма да отправя упрек към министрите. Те изпълняват своите служебни задължения отговорно и съвестно. Приличат ми на клетниците от романа на Виктор Юго. Но аз съм против сервилното и унизително поведение на българския парламент и на правителството, които с решение, публикувано в Държавен вестник, определиха условията за конкурса и след това под натиск бяха принудени да променят тези условия и да унизят България, показвайки, че условията могат да бъдат променяни в угода на един от кандидатите. Ние станахме съучастници."

Симеонов уточни, че става дума за отклонение от цената, приета първоначално от Народното събрание, както и за промяната на сроковете на доставка на самолетите от 2 на 4 години.БСП единствена не си промени позицията. Бяхме единствените, които обвързвахме превъоръжаването с икономиката и социалната политика.

От БСП обявиха, че не са "против" модернизацията на Военновъздушните сили, нито качествата на F-16, но са против конкретните договорености, постигнали от властта. На първо място това е плащането по сделката накуп, следва това, че за да се намали същата тази цена е отпаднало част от нужното въоръжение, за да бъде пълна функционалността им. 

"За какво са тези самолети - не да ги показваме на парада, а да участват в мисии", заяви Таско Ерменков от левицата по повод въоръжението. 

Румен Гечев сподели и други притеснения - например че модификацията на F-16 блок 70 към момента не е произвеждана и я няма на въоръжение никъде, не се планира и ва армията на САЩ, а рисковете за евентуален провал при тестове ще е за сметка на България. 

"Фактическата цена е над 3 млрд. лв. Защо – вие сте свалили въоръжение, за да се намали цената сега, самолетът ще дойде, ако дойде, гол като пушка – после ще се окомплектова. В документите обаче американската страна пише, че неокомплектоването на модела крие опасност за реализацията на проекта", заяви още депутатът от БСП.

Освен това в един от договорите се казва, че САЩ имат право при определени случаи да прекратят доставките, може да бъде дискутиран и срока за доставка (2023 г.), а и при спор той щял да се води по американското законодателство. 

Каракачанов отвърна на аргументите "против" от трибуната: 

"След МиГ-21 - F-16 e най-произвежданият самолет в света. И мердедеси има от 1960 г., но има и чисто нови модели. Можели да прекратят доставката – вижте Турция – въпреки че участва в проекта за F-35 – заради политиката, която се води от Анкара, САЩ спряха проекта.

"Да отложим с 6 месеца – това упражнение е правено няколко пъти и така 11 години. Ако днес е рекъл Господ, ще направим първата крачка за модернизация на армията. Например за  година поддръжката на другия вид самоети - "Грипен" – цените скочиха двойно – това показва експертизата на Министерството на отбраната."

Вицепремиерът обясни и как България за първи път прави военна сделка със САЩ и заради това няма как да има същите условия, каквито постигат държави - "стари клиенти" на американското въоръжение. 

Народното събрание продължава работата си с дебатите по актуализацията на бюджета за 2019 г., с която да се обезпечи плащането на 2,2 млрд. лв. за самолетите F-16.

Очаквайте подробности