Комисията за защита на личните данни със сигурност ще санкционира Националната агенция по приходите за изтичането на данни от информационния й масив и глобата няма да бъде малка, каза днес пред Нова телевизия председателят на комисията Венцислав Караджов.

В същото време говорител на НАП оповести, че пробивът засяга лични данни на над 4 милиона български граждани и че, за да бъде гарантирана сигурността на архивите на агенцията за в бъдеще, тя може времеменно да прекъсне някои от електронните услуги, като ще се постарае минимално да разстройва нормалното ми функциониране.

КЗЛД ще вземе под внимание обстоятелството, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”, каза Караджов. 

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва”, заяви той. 

“Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават”, добави той. “И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”.

По думите му големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП и засягат почти всички българи, каза шефът на КЗЛД. Тези данни не могат да бъдат заличени, дори защитниците им да направят такива предписания.

Караджов се опита да успокои публиката, като каза, че с изтеклите данни на гражданите не е възможно да бъдат теглени бързи кредити или да се извършват банкови операции. 

Така е обаче при условие, че банките и другите кредитни институции работят строго по правилата - като например изискват оригинал на лична карта от искащия кредит. 

Проверката в НАП ще започне в понеделник (22 юли т.г.) и ще продължи до месец, каза Караджов.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров каза днес пред Българското национално радио, че се извършват тестове за уязвимости в електронната система на агенцията.

"Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза той.

"Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци. По възможност, възможно най-малко да попречим на хората да използват електронните услуги на НАП", добави Бъчваров.

"Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми. Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационната система на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият основен фокус е да създадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтекли, информация", каза той.

В трите процента засегнат информационен масив на НАП са имената и ЕГН-тата на 4 милиона живи и над 1 милиона починали български гражддани, каза Бъчваров. НАП скоро ще представи приложение, с което гражданите могат да проверят какви техни лични данни са изтекли, добави той.