Близки до властта среди са режисирали и контролирали изтичането на данни от НАП, за да ги използват в бъдеще за изнудване и други свои цели, каза днес лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването.

"Цялата тази операция е проведена и контролирана от среди близки до властта", каза той в предаването "120 минути" по би Ти Ви. "За да може цялата тази информация… да бъде публично легализирана и после властта да бърка вътре и да си вади каквото си иска".

Нямаше веднага реакция от правителството.

Коментирайки шегата, че от теча най-много някоя жена да научи за чуждестранната банкова сметка на съпруга си, Атанасов каза: 

"Тази дебелашка шега ми звучи като предупреждение".

Той уточни, че не се страхува за себе си, защото в миналото е бил арестуван и разследван шест години.

Данните на управляващите може да бъдат в изтеклия масив, но те не рискуват някой да ги използва, защото "те имат контрол върху медийната машина", каза лидерът на ДСБ.

Той добави, че управлението на Бойко Борисов и близките за него среди не се интересуват от приемането на България в Шенген и прекратяването на европейския мониторинг над страната ни, за които течът ще попречи.

"Проблемът е политически,...защото Борисовата държава е в перманентна криза...няма седмица без скандал",  каза Атанасов. "Първата причина (за това) е повсеместна тежка корупция и повсеместна некомпетентност...За всички структури на държавата е опасно, но това не притеснява властта".

В страна от само 7 милиона души, мащабът на хакването означава, че почти всеки работещ възрастен е бил засегнат, казва в репортаж за инцидента днес Си Ен Ен.