Съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, чиито лични данни изтекоха на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет, призова днес компетентните институции да дадат обяснение за инцидента и да отговорят дали за него има поръчител.

По думите й пред би Ти Ви липсата на такова обяснение говори за “такава степен на вътрешна корупция, която е риск за националната сигурност”.

Дни след рекордния теч на данни от  системата на Националната агенция по приходите, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) допусна имуществената декларация на  Тодорова да бъде публикувана в сайта на институцията с незаличени ЕГН, номер на личната карта и адрес. Публикувани бяха и ЕГН на партньора и непълнолетния ѝ син. Името на pdf файла с декларацията на Тодорова говори за умишлено действие, защото носи недвусмисленото заглавие на латиница: „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

“Има възможност да се упражнява тормоз без граници”, каза Тодорова в предаването “120 минути”. “Бях уволнена, бях понижена в длъжност, сега - и това”.

"ИВСС доказа, че не може да се справи като оператор на лични данни", каза Тодорова.

Тя гледа тежки наказателни дела и сподели, че в личен план се притеснява за своята сигурност и за тази на семейството си. Никой от ВСС не й се е обадил, за да попита как се чувства след изитчането на нейните данни.

Тодорова каза, че цитираното име на файла, на който те са записани, напомня за прословутото тефтерче на някогашния шеф на бившата Комисия за борба с конфликта на интереси Филип Златанов.

"Не трябва да свикваме с това. „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“ влиза в тенденцията на други кодове като "Да се удари" и "Да се опраска", каза тя.

Тя припомни, че във въпросното тефтерче е имало списък на съдии, които е трябвало " а се ударят" по указание на тогавашната съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

"Това изглежда като технология за насаждане на страх", коментира Тодорова, визирайки днешния случай със себе си. "Въпросът е дали моят пример е за назидание ии сплашване на всички останали. Ако един съдия няма адекватна защита, тогава какво остава за другите хора?"

"Най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда", добави тя. "Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими".

Коментирайки процедурата за избор на нов главен прокурор, съдия Тодорова каза, че "досега данните от историята...показват , че назначението винаги е политическо".

"Предишните главни прокурори ставаше ясно, че са с полит протекции", каза тя, добявяйки, че щом е така "трябва да се мисли за създаване на модел, който прави тази зависимост видима и да се носи съответната политическа отговорност".

"Всяка разумна държава, ако не е безнадежно инфантилизирана или мафиотизирана, да направи анализ на предишния главен прокурор", каза Тодорова.

Тя посочи, че в началото на май Съюзът на съдиитте е отправил писмо до Висшия съдебен съвет, което е обърнал внимание, че не ВСС "а някой друг" взема въщност кадровите решения в съдебната система.

"Съюзът на съдиите настояваше (ВСС) да обясни вярно ли е това", добави Тодорова, споменавайки името на депутата Делян Пеевски.

"Историята на българската прокуратура е травматична", каза тя.

Тя припомни за самоубийството на прокурора Николай Джамбов, който се простреля със служебния си пистолет през април 2000 година, оставяйки предсмъртно писмо, в което казва: “Ако в това общество има чест и достойноство, главният прокурор (тогава Никола Филчев - б.р.) трябва да си подаде оставката.” Тодорова припомни и убийството на прокурора Николай Колев през дома му в София  пред декември 2002 г.