Кандидатите на партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" побеждават в 107 от общо 199-те едномандатни избирателни района на изборите за Върховна рада. Това сочат публикувани от украинската централна избирателна комисия резултати от гласуването, цитирани от ТАСС.
В 64 района побеждават независими кандидати. От "Баткившчина" побеждават двама депутати, от "Опозиционна платформа" - седем, от "Европейска солидарност" - двама, и двама от "Глас". В още три района преброяването продължава, а в останалите райони побеждават кандидати, чиито партии не влизат в Радата при пропорционалния вот.
Освен 199-те кандидати от едномандатните райони в радата ще влязат и 225 пропорционално избрани кандидати.
При обработени 10,29 процента от протоколите "Слуга на народа" води при пропорционалния вот с 41,52 на сто от гласовете, сочат данните от страницата на украинската ЦИК, цитирани от Ройтерс.
На второ място е "Опозиционна платформа", на трето е партията на бившия президент Петро Порошенко, на четвърто е тази на бившия премиер Юлия Тимошенко, а на пето - тази на рокзвездата Святослав Вакарчук.
От партиите, които засега влизат в парламента, отпадна Радикалната партия на Олег Ляшко. 

Лидерът на украинската партия "Глас", певецът Святослав Вакарчук, постави условия за участието на политическата си сила в бъдещи коалиции във Върховната рада, предаде ТАСС.
По думите му коалиция може да бъде съставена само въз основата на коалиционно споразумение.

"А коалиционното споразумение трябва да бъде съставено едва тогава, когато проверим кой какви "червени линии" има", уточни той.

Вакарчук обозначи своите "червени линии", тоест нещата, от които не би отстъпил.

"Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО. Един закон за всички. Икономика без олигарси. А депутатите да слязат на земята", заяви той.

"Ако намерим общ език по тези въпроси, сме готови да седнем и да се договаряме с такива партии", обясни Вакарчук.
След състоялите се вчера предсрочни избори във Върховната рада ще попаднат пет или шест партии. Украинският президент Володимир Зеленски, чиято партия "Слуга на народа" събира най-много гласове при пропорционалния вот, предложи на Вакарчук да съставят коалиция в парламента.
Резултатите от вчерашните избори дават надежда за междупарламентарен диалог, заяви пред ТАСС председателят на комисията на руската Държавна дума по въпросите на Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Калашников. По думите му изборите дават възможност за междупарламентарен диалог поне с партия "Опозиционна платформа", но не изключи да бъде направен опит за създаване на контакти и с други парламентарни фракции. Калашников добави, че изборите ще дадат на Зеленски повече свобода за вземане на решения като президент.
Украинската централна избирателна комисия съобщи на страницата си в интернет, че избирателната активност на вчерашните избори е била 49,84 процента.