Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, съобщават от пресцентъра на най-голямото държавно въгледобивно дружество.

Решението идва, след като в края на миналата седмица министърката на енергетиката Теменужка Петкова подписа протоколно решение, с което подмени състава на съвета на директорите на БЕХ в качеството си на принципал. Изненадващо в новия състав попадна уволненият преди години лично от нея от държавния енергиен мастодонт Жаклен Коен (в момента начело на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.). В петък се говореше, че той ще е начело на БЕХ.

Мотивът за смяната на съвета на директорите е изтичането на мандата на органа. 

"Приемам позицията като нова отговорност и като нова възможност за въглищната енергетика. "Устойчива енергетика и работещ комплекс "Марица-изток" ще бъде мотото на моята работа в холдинга. Да се надяваме, че ще успея да защитя комплекса "Марица-изток", защото нашата работа е зависима от работата на централите", е коментирал решението тази сутрин Андон Андонов.

От стария съвет на директорите на мястото си остава Живко Динчев - изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. Мандатът на новия управляващ орган на БЕХ е 3-годишен. Решението ще влезе в сила в деня на вписването му в Търговския регистър.