Временните убежища за мигрантите е една от темите, които министрите на вътрешните работи от ЕС ще разискват на срещата си в Париж днес.

Това съобщи говорителката на Еврокомисията Наташа Берто.

Дискусиите ще бъдат насочени към даването на временно убежище при дебаркиране, както и към мерките, които ще подобрят тяхното връщане, сътрудничеството с трети и транзитни страни, настаняването след приемните трети страни и ситуацията в Либия, обясни тя. Заседанието е продължение на неформалната среща на министрите на вътрешните работи от Съюза в Хелзинки предишната седмица. Тогава те се договориха да се срещнат още веднъж в Малта през септември.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини прати вчера писмо до френския си колега Кристоф Кастанер. В посланието си Салвини заявява, че не може Франция и Германия сами да определят миграционната политика в ЕС, без да се съобразяват с исканията на най-засегнатите от явлението страни като Италия и Малта.

На срещата в Хелзинки двете страни са предложили да се създадат центрове за временен прием и идентифициране на мигранти в съседните страни на тези, от които те тръгват, каза Наташа Берто.