Нямам от какво да се срамувам.

Не съм от елитите, не съм грандоман, работил съм на терен и това сериозно е поработило върху егото ми.

Номинация от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие не толкова за мен пероснално, колкото за труда на колегите, с които работим през последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Аз не съм човек, който бяга нито от битките, нито от отговорност.

Не се срамувам да съм номиниран от най-успешния главен прокурор.

Така зам. главният прокурор Иван Гешев, който от вчера е кандидатът за главен прокурор след Сотир Цацаров, описа себе си и отговори защо е приел номинацията за поста в интервю за БНТ. Пост, за който до неотдавна нямаше намерение да кандитатства - по собствените му думи. Той обясни, че настоящият обвинител № 1 е сложил подписа си последен под предложението за наследник. 

Гешев разказа, че приятелският му кръг е от 80-те години - съседи, съученици. Разполага с ипотекирано жилище в "елитния" квартал на София "Волуяк", жена му има таван до Софийския затвор, а не в квартал "Изгрев" или "Изток".

"Нямам асансьор, който да ми стига до хола", добави Гешев (очевидно препращайки към оттегления от всички постове в държавата и в ГЕРБ Цветан Цветанов - б.р.).

Гешев обяви, че срещу номинацията си очаква отпор от "олигарси, хора, свързани с кръгове на такива, които са в ареста или предстои да влязат в ареста".

За атаката срещу НАП: момчето е маша, разследва се фирмата, що е то кибертероризъм.

Настоящият зам. главен прокурор разказа нови версии за хакерската атака срещу НАП и ролята на заподозрения 20-годишен младеж Кристиян Бойков. Според Гешев момчето е "маша" и "инструмент", а новите данни, върху които работи разследването, са, че фирмата, в която Кристиян работи, "се занимава с киберрекет" - на търговски дружества, на държавни органи и т.н. Дали с тази дейност се е занимавала цялата фирма или отделни нейни ръководители - предстояло да се установи.
 
Гешев дори разказа що е то кибертероризъм - в контекста на атаката срещу сървърите на НАП - а именно, когато хакерски атаки се извършват с политически цели. И че това е една от версиите, по която се работи. След което обърна внимание как случаят съвпаднал с политически реакции като поисканата оставка на финансовия министър Владислав Горанов от извънпарламентарната опозиция. Спомена и словосъчетанието "координирана атака" срещу държавата.  

Разследващите за 10 дни са успели да пробият криптирането на един от иззетите при ареста на Бойков служебни компютри. 

"Знаем една много малка част от съдържанието и тя е потресаваща. Неслучайно не искаха да предоставят достъп... Вътре има файлове за 106 бази данни, досега са представени 57... Има данни за опит за хакване на сайтове с тези данни", заяви Гешев. 

Освен това били засечени търсения по ЕГН за премиера Бойко Борисов, за депутата Делян Пеевски, за евродепутата Емил Радев, за други публични личности.

"Предстоят разкрития. Това момче е оръдие, маша, сигурен съм какво ще се случи, неслучайно шефът му стоеше до него - да не се изпусне да каже нещо. Това момче трябва да остане на тъмно с чувствата си, да осмисли постъпките си и да реши дали ще помогне на закона, или ще постъпи по друг начин", посъветва Гешев.

Иван Гешев видя и съвпадение на атаката срещу НАП с "активно преекспониране на случая от определен кръг медии", описани като свързани с "подсъдимия Иво Прокопиев и Христо Иванов". 

"С активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял. За мен целта тук е политическа и това е безспорно", категоричен бе Гешев.

Заради коментарите от Христо Иванов как при избор на Гешев за главен прокурор ще съжалим за Сотир Цацаров, номинираният за главен прокурор обяви, че не познава Иванов. Припомни обаче как той бил министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2", а хора му разказвали как по това време на срещи с Борисов коментарите от Иванов били само "да, г-н Борисов", и "да, г-н премиер". Но "възмъжал", след като бил "изгонен". (Христо Иванов подаде оставка като министър изненадващо от парламентарната трибуна, когато Народното събрание отказа да гласува внесени промени в Конституцията за реформа в съдебната власт - б.р.)

Кръга около споменатите хора и определени медии пък нарече "болшевишки, специалисти по компромати, компроматна война и пропагандни клишета".

"Виждал съм Делян Пеевски веднъж"

Иван Гешев обяви на конкретен въпрос, че е виждал депутата от ДПС Делян Пеевски само веднъж - преди няколко години по отношение на някаква преписка. Той обаче припомни, че става дума за народен представител, който комуникира с целия парламент, с правителството, затова не се виждала пречка за комуникация и с представители на други институции. По думите на прокурора "разделението на властите е само една от страните на монетата". Той не споделял тезата на "десни екстремисти" и обяви, че "другата страна на монетата е взаимодействие между институциите". 

Спецпрокуратура и структури - успешен модел и в България, и в Европа

Попитан какво ще напише в концепцията, която трябва да представи като кандидат за главен прокурор, и каква прокуратура си представя в бъдеще, кандидатът за наследник на Сотир Цацаров обяви, че не е привърженик на "революционните методи".

"Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. Много неща трябва да бъдат надградени. Не споделям виждането, че всичко трябва да бъде започнато отначало."

Гешев посочи, че с работата си Специализираната прокуратура е доказала, че това е ефективен модел на работа и има високи оценки, включително от Европа. "Тя всеки ден е в новините, резултатите от работата й всеки ден са в новините", обобщи бившият ръководител на звеното. Той все пак добави, че са нужни по-сериозни резултати в работата по корупцията по високите етажи на властта.

Иван Гешев призова и окръжните прокуратури да са по-активни, включително и медийно, за да видели хората по места, че се работи. В заключение той посочи, че за да работи ефективно прокуратурата, са нужни кадри, ресурс и законодателни промени. За последното не каза какви.

Очаквайте подробности.