В първото си интервю като единствен кандидат към момента за главен прокурор Иван Гешев каза най-малко две неистини. Или - ако се придържаме към неговия грубоват и директен изказ - чисти лъжи. Носът му порасна ексклузивно като на Пинокио, когато лъже.

Какво твърди Гешев?

"Това, че дали има един или повече кандидати, не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам, и г-жа Кьовеши е единствен кандидат. Никой не казва, че няма да има състезание."

Фактите се доста по-различни. Процедурата за избор на европейски главен прокурор стартира с около 20 кандидати. След различни пресявки останаха само двама - Кьовеши и французинът Жан-Франсоа Бонер. Формално и към момента Бонер продължава да е кандидат, като неофициално се твърди, че Франция все пак ще подкрепи Кьовеши. Докато Гешев е единствен кандидат и най-вероятно друг няма да има още от самото начало. Състезанието е само в неговата глава.

Какво още твърди Гешев?

"Нямам честта да познавам г-н Христо Иванов. Казвали са ми, че когато беше министър на правосъдието точно в кабинета "Борисов", единственият коментар по време на ралзични срещи, на които е присъствал премиерът Борисов, е бил "да, г-н Борисов, точно така, г-н Борисов". След като беше изгонен от този кабинет, явно той рязко е възмъжал и типично по балкански е променил поведението си. Това е често срещано по нашите ширини."

И по това твърдение фактите са доста по-различни. Какво точно е било поведението на Иванов в присъствието на премиера Борисов можем само да гадаем. Но едно е сигурно - той не беше изгонен от кабинета "Борисов-2". Напротив - подаде си оставката, нещо твърде рядко срещано "по нашите ширини". Иванов напусна правителството, след като ГЕРБ заедно с БСП, ДПС и почти целия тогавашен парламент бламираха промените в Конституцията, чиято основна цел бе реформа в прокуратурата и намаляването на безконтролната власт на главния прокурор.

Съмненията, че Гешев е кандидатът на Делян Пеевски, са съмнения. Предшествениците на Гешев Борис Велчев и Сотир Цацаров може да са всякакви, но поне имаха що-годе изтънчени маниери и интелигентен изказ. Докато грубоватото държане на Гешев силно напомня на Никола Филчев. Това като че ли връща прокуратурата години назад. Но все пак е субективно усещане.

Едно обаче не подлежи на съмнение: бъдещият (най-вероятно) главен прокурор на България има доста фриволно отношение към фактите. А това е много, много обезпокоително. Фриволното отношение към фактите по време на интервю предизвиква само усмивки. Но фриволното отношение към фактите по време на прокурорско разследване може да стъжни живота на всеки. Особено когато става дума за българския главен прокурор, чиято власт на практика е неограничена.