Казват, че всяка система след известно време започва да прилича на човека, който е на върха й. Ако приемем, че от години има еднолично ръководена система, наречна България и на върха й неизменно е един и същ човек, то новият най-силен в съдебната система е като негов клонинг. Само че завършил право, между другото - в същата "Магнаурска школа" - милиционерската Алма матер в Симеоново.

Макар и да се различават по вратовръзката и тоталното отсъствие на снимки по анцуг, в някои отношения Гешев е като Мини Ми на Бойко Борисов, само че в магистратурата.

По какво Гешев прилича на Борисов

Винаги е готов да извади някоя лакърдия. Напоследък дори и за произхода си - градски небрежняк от жк "Младост", добре де - от Волуяк всъщност... 

Яхнал гребена, crème de la crème на стилистиката "Блик & Пиц", Гешев бива сервиран на масите с тяхното любезно съдействие в прост и най-директен вид - като пушещо шкембе и потна биричка. Вместо да ги препотява с висок наратив за свободата и за фашизма като Лозан Панов...

Винаги е готов - вместо да пише анализи, да сформира работни групи и да внася предложения, смело да... надгради закона, ако прецени, че му пречи. 

Иван Гешев прилича на премиера и по още нещо - никога не е виновен. Съвсем искрено с широко отворени очи той хвърля вината за пословичните неуспехи на прокуратурата върху:

Разследващия апарат (априори),

Твърде пунктуалния НПК (нищо че "техните" безчинстват по невиждан начин в законотворчеството в парламента).

Свърхнатовареността на прокурорите (нищо че присъдите на спецпрокуратурата са основно споразумения и основно с наркогрупи).

Свръхнатовареността на съдиите (нищо че от делата, които гледа "на книга" Спецсъдът, колосална част са разрешения за СРС и мерки за неотклонение).

Дори напоследък и върху липсата на нормални условия за работа! Която е факт. Но пък едва ли може недостигът на бюра да води чак до 0 (нула) присъди за корупционни престъпления.

В този въртоп на вината следват: хакерът от Пловдив, европрограмите, срастването по места на всички власти, системата, с която арабите се разплащат с близки зад граница - "хавала", системата, с която арабите наемат джихадисти...

Да не забравя нещо много важно: точно като Бойко Борисов, и той има всички индикации, че ще управлява дълго и - поне в собствените си очи - ефективно.

Което не е задължително да е непременно лошо. По простата причина, че в анормалното ни време някои от асиметричните ходове на премиера неизбежно се оказват ефикасни.

По какво Гешев никак не прилича на Цацаров

Досегашният главен прокурор имаше 2 образа: пред обществото - едва ли не на балансиран старозаветен мъдрец от тия, дето седят пред градските порти в книга "Съдии"... "Да, в прокуратурата има и откровени некадърници"... Ето човек, трезв - ще си кажете - и здраво стъпил на земята! След което се хвърля пламенно да защитава Боряна Бецова - прокурорката по Бисеров, Иван Данов и пр., заради която изпаднахме в небивал позор чужд посланик да ни резили в прав текст.

Ако се вярва на няколкото случайно изхлузили се на светло инциденти като скандалната среща в ЦУМ, "зануляването" на карикатурите на Чавдар Николов от Нова тв, както и твърденията в сериала "Яневагейт", старозавентият мъдрец бил имал и друг образ - отмъстителен и готов да мачка. Вследствие на тази шизофреничност неизбежно се стигна до млъкването му - вече от години - пред софийските ресорни репортери, които неизменно ще го питат определени неща.

На Гешев този лигав милениален релативизъм му е чужд. Той има вид на човек, който от дъното на душата си признава само две мнения: своето и грешното. Една грешка на езика сигурно го дели да нерече всичко друго "Пунтамара"!

Опасявам се и за качеството на юридическата подготовка - дали то също не го отличава от Цацаров. Но да не забравяме, че в едно скорошно проучване на общественото мнение гражданите бяха поставили в идеалния си образ за главен прокурор това да е добър юрист чак на... четвърто място.

И понеже напоследък оптимистичните теории не са много, ето една:

В края на 7-годишния мандат на Цацаров със сигурност за Иван Гешев може да се каже нещо, по което се отличава от него.

Изглежда доста по-неуправляем.

Да не забравяме, че постът, към който го е запътило овчото единодушие във ВСС (най-много след някоя уйдурма с някой "сламен" втори кандидат) е напълно безконтролен. Какво ще донесе това - предстои да видим.