"Това, което знам, е че разследването е прехвърлено на удобната Специализирана прокуратура. Явно се правят опити да се повдигнат обвинения за органзирана престъпна група - за незнайно какво."

Това коментира тази сутрин пред Нова тв адвокатът на "ТАД Груп" и на Кристиян Бойков - Георги Стефанов (в първите дни след скандала с файловете на НАП той бе възложен на Софийската градска прокуратура и бе по сравнително лек член от НК, б.р.).

Както и Клуб Z писа, след освобождаването на Кристиян миналата седмица, акция на ГДБОП се проведе снощи - вторник, в офиса на фирмата, в която е работел 20-годишният хакер. Беше иззета голяма част от техниката на фирмата. Късно снощи беше задържан и търговският директор на „ТАД Груп” - Георги Янков. Очаква се той да бъде разпитан в сряда. Все още не е ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и за какво.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров от вчера твърди, че Бойков не е действал сам, а е само изпълнител. От интервю на Иван Гешев пред БНТ пък се разбра, че той е търсил информация за премиера, за главния прокурор, за депутата Делян Пеевски, както и за евродепутата Емил Радев. Дори папката се казвала "за Бивол".

В ефира на Нова тв адвокатът на Кристиян коментира:

"Собственикът на фирмата Иван Тодоров е в Канада. Той е на годишен форум на верига ресторанти. Предполагам ще се върне до края на седмицата. Това е било планирано пътуване. Човекът си пуска снимки в социалните мрежи, не се укрива", обясни Стефанов по повод твърдението, че Иван Тодоров е избягал зад граница.

Той допълни, че категорично компютърът на Бойков все още не отключен.

"От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат - това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Извличането на информационни данни се извършва по реда на наказателно-процесуалния кодекс (чл. 159) - необходимо е присъствие на поемни лица, присъствие на адвокат, присъствие на собственика на техниката и т.н. Ако са направили нещо подобно, те на практика сами са си минирали доказателствения материал, в който аз изключително се съмнявам да съществува. 

Ако нещо е могрлод а бъде изтеглено, то може да бъде и внесено вътре. Кой ги е внесъл тези данни - компютрите са в ръцете на разследващите. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет", поясни Георги Стефанов.

Той допълни, че цялата история е удар от конкуренцията по дружеството.

"Нито Кристиян, нито търговското дружество, нито адвокатите се занимават с политика. Въпросът е чисто процесуален. Никой няма отношение към стреличките, които си прехвърлят политиците", каза още Георги Стефанов.