"Почувствах се лично засегнат от тези думи на лицето Иван Стоименов Гешев, изречени в качеството му на заместник главен прокурор, тъй като същите съдържат обидни и клеветнически твърдения по отношение на всички роми в Република България."

Това пише в искова молба до Софийския районен съд, внесена днес, известният вече ромски активист Христо Николов. Той ще опита отново да съди - този път за клевета (по Наказателния кодекс), Иван Гешев заради интервю пред БНТ още в битието му на зам. главен прокурор. 

"Господин съдия, клеветата е разгласяване на факти и обстоятелства, които са неистински и позорни. Това именно изпълва съдържанието на обективните признаци от състава на престъплението...

В случая заместник главният прокурор Иван Гешев приравнява процесуалното поведение на определено физическо лице в качеството му на обвиняем и подсъдим по определено дело, който не е ром, към поведението на всички роми в страната, тоест - че всички роми имат поведението на даден подсъдим", се отбелязва в молбата.

Ето и случката, описана по-подробно:

"На 17.04.2019 г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите “ се коментират делото „Иванчева“ и неговият обществен отзвук, като гост на предаването е лицето Иван Стоименов Гешев, заемащ длъжност заместник главен прокурор, който коментира присъдите, наложени на подсъдимите по това дело.

По време на коментарите лицето Иван Стоименов Гешев в качеството си на заместник главен прокурор коментира процесуалното поведение на единия от подсъдимите, а именно лицето Дюлгеров. По време на коментара си Иван Стоименов Гешев твърди:

„Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово.“, припомня жалбоподателят.

В мотивите си Николов напомня още, че се е почувствал лично засегнат, защото не е подсъдим, има чисто съдебно минало и дори прилага свидетелство за това. 

"Считам, че с действията, описани по-горе, лицето Иван Стоименов Гешев в качеството си на заместник главен прокурор на Република България нарушава Наказателния кодекс на Републиката, като извършва деяние, квалифицирано от закона като клевета."

Предвид изложеното той моли съда да образува наказателно производство срещу Гешев. На въпрос на Клуб Z - присъединил ли е парична претенция към иска си, Николов отговори: "Аз съм човек на честта и тук не се касае за парите. Въпросът е принципен."

"Да ме третират, ако искат, като враг на държавата", казва още Николов.

Предстои делото да се насрочи в СРС. 

По-рано тази година той първоначално сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу зам. главния прокурор заради същото изказване, макар и с различни мотиви - че е налице тормоз. КЗД обаче изобщо не го допусна.

След решението на комисията от 25 юни, а именно - че не е налице "тормоз" на етническа основа като забранена форма на дискриминация, Николов сега го атакува пред Административен съд - София-област.

В жалбата си до АССО той пише още:

"Общият смисъл на процесното изказване всъщност е, че конкретният подсъдим (Петко Дюлгеров, б.р.), чието поведение се коментира в интервюто, е постъпил като „циганите”, които винаги това правят."

Според ищеца Гешев е концентрирал вниманието си върху определена етническа група, като по този начин я поставя в по-неблагоприятна позиция – чрез слово, разпространено със средствата за масова информация, като по този начин накърнява достойнството на лицата от ромски произход и се създава обидна среда за тях.

И това дело още чака насрочване в АССО.