Трейлърът към предстоящия филмов мюзикъл „Котките“ разпали страстите в интернет след появата си миналата седмица. Необичайната кръстоска между котки и хора, възмутила мнозина, би допаднала на Т. С. Елиът, твърдят от попечителския му тръст. Неговата „Популярна книга за котките от Стария опосум“ вдъхновява Андрю Лойд Уебър за мюзикъла „Котките“. Книгата е основа и за настоящия филм на режисьора Том Хупър („Момичето от Дания“, „Речта на краля“, „Клетниците“).

Първоначално авторът пише историите до племенниците си, подписан като Стария опосум. За първи път писмата са публикувани през 1939 г. Елиът умира през 1965 г.

Във филмовата версия на мюзикъла ще видим актьорите Джуди Денч, Иън Маккелън, Дженифър Хъдсън, Тейлър Суифт, Идрис Елба, Джеймс Кордън и Ребел Уилсън, но когато трейлърът излезе миналия четвъртък, мнозина бяха шокирани от идеята на режисьора да превърне клана на Маците в хибрид между човеци и котки.

Клеър Райхил, администратор на попечителския тръст на Елиът, коментира, че макар и да е чисто предположение, авторът най-вероятно би харесал адаптацията на Хупър и би бил най-удовлетворен именно от аспектите, които зрителите намират за прекалени.

„Котките в поемата населяват свят, който е леко объркан: понякога те съществуват в нормален човешки свят, друг път живеят в изцяло котешки – така и не е уточнено – казва тя. – Мисля, че Елиът би харесал богатата странност и размиването на границата между човек и котка в трейлъра, което е в духа на неяснотата на света в произведението, както и нощния сюрреализъм на „Рапсодия във ветровита нощ“ [основа на песента „Memory“]. Освен това, той е бил голям фен на филмите на Жак Тати със сюрреалистичните балети.“

Когато Лойд Уебър създава мюзикъла „Котките“, който дебютира на Уест Енд през 1981 г., тръстът на Елиът настоява за либретото да бъде използван оригиналният текст.

„Това е случаят със сценичната адаптация, същото важи и за филма. Текстът е базиран на оригиналните поеми с леки изменения за гладкост на наратива“, коментира Райхил.

Тръстът на автора не участва в продукцията на филма, но одобрява адаптацията и я „окуражава и приема с ентусиазъм“.

„Котките“ трябва да тръгне по кината по Коледа тази година.

 

 

 

 

"Площад Славейков"