Поредният опит за коалиционен съвет на "Обединени патриоти" се провали, въпреки успешното събиране на лидерите на трите партии в бившия Партиен дом днес. Волен Сидеров ("Атака"), Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) се събраха днес в 16 ч. с идеята да обсъдят състоянието на "малката коалиция" и Сидеров да оспорва според него "нелегитимното" му премахване от поста председател на парламентарната група.

Сидеров типично закъсня за срещата и поиска медиите да бъдат допуснати до нея.

"Това е точка, която внесоха колегите от "Атака" (за отстраняването на председателя на групата - б.р.). Ние приехме да я разглеждаме тази точка. Решихме, че това ще бъде първа точка. В един момент в самото начало на дискусиите, докато избираме водещ на заседанието, не знам кой, но под разпореждането на г-н Сидеров, ви покани вас", обясни Валери Симеонов след това.

Поканата към камерите предизвика вълнение сред многобройните новинарски екипи, които се опитаха вкупом да влязат в стаята. От НФСБ възразиха, че предложението още не е гласувано и в крайна сметка напуснаха заседанието.

"Не мисля, че по този начин има нормални условия за провеждането на коалиционен съвет в това помещение с толкова камери", каза още Симеонов. "Не виждам желание в коалиционните си партньори за диалог. Как така ще се води диалог в едно тясно помещение, с прекъсване, с надвикване. То поначало разговорът не започна добре"

Лидерът на НФСБ уточни, че неговата формация и ВМРО не са канили медиите и определи поведението на Волен Сидеров като опит да се създаде медиен скандал. И отбеляза, че трите партии не са се събирали вече година, което говори за "парализа" на коалицията.

Сидеров бе на друго мнение - че той иска "прозрачност, а вие - задкулисие". Затова и настоявал медиите да присъстват на коалиционния съвет.

"Не знаем защо колегите напуснаха съвета. Никой никого не е обиждал. Ние от "Атака" пожелахме медиите да влязат на нашата среща. Искахме го, но.... Не ни вкарвайте в интрига", отбеляза той.

И каза още, че коалицията видно е под въпрос, но са я развалили ВМРО и НФСБ, а не той.

Лидерът на ВМРО Каракачанов бе най-директен.

"Коалиция "Обединени патриоти" я няма, това не го ли разбрахте?"

И добави:

"Първо, чакаме "Атака" 30 минути, идват и започват скандали и обструкции. Няма смисъл..."