„Искаме специален статут за Приднестровието. Обсъждаме тази възможност в рамките на търсенето на решение за разрешаването на конфликта. Имаме Автономно териториално образование Гагаузия, което може да бъде използвано за пример  в случай на преход. Но сме твърдо против федерализацията на Молдова, която огромен брой от гражданите й без това не подкрепят.“

Това заяви специално за Клуб Z молдовската премиерка Мая Санду. Тя говори пред Комисията по външна политика в Европарламента и участва в размяна на мнения с евродепутати.

Приднестровската молдавска република (ПМР) е самообявила се проруска административна единица на територията на Молдова със столица Тираспол. Намира сена левия бряг на река Днестър. Тя обаче не е призната дори от Русия. Но нейните военни части така и не са напуснали досега района, въпреки че той получи широка автономия в рамките на Молдова. Въпреки това между тях има охранявана граница.

„Решението няма да е лесно. Трябва да прекратим контрабандата в Приднестровието и да ликвидираме корупционните схеми. Благодарение на всичко това някои хора в тази самозвана република натрупаха огромни пари“, допълни Санду.

Трафикът там е заплаха номер 1 за икономическата сигурност не само на Молдова, но и на Украйна, каза тя пред евродепутатите.

Миналата седмица молдовският парламент е одобрил предложение на предишното правителство, въпреки че провежда точно обратна на неговата политика. В случая обаче става дума за нещо разумно – отваряне на безмитна зона по границата с Приднестровието.

„Така режимът в Тираспол ще разполага с много по-малки средства. А основната цел на проектите е да обединим хората от двете страни на Днестър“, каза Санду.

Мнозина смятат, че следващата страна, в която Русия може да извърши агресия, е Молдова.

„Приднестровието ни е необходимо като стратегически буферна зона, за да осигурим стратегически контрол върху Черно море“, смята депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Траян Бъсеску, който е бивш президент (2004-2014) на Румъния. 

Той е убеден, че дълг на Комисията по външна политика е възможно най-бързо да обсъди възможността Молдова в бъдеще да стане член на ЕС.

Бъсеску посочи твърде интересни причини:

„Интересът на Владимир Путин към Молдова отслабна. Засега той е удовлетворен от окупацията на Крим.“ 

Молдова – спасена от режим на свободно падане

Мая Санду стана премиер на Молдова през юни. Нейният проевропейски блок „Сега“ се договори за коалиция със социалистите от Демократическата партия на Молдова (ДПМ), които дотогава подкрепяха проруския президент Игор Додон. Така те елиминираха олигарха Влад Плахотнюк, който контролираше предишните парламент и кабинет в Молдова.

Същевременно Конституционниятсъд в Кишинев отстрани временно от длъжност Игор Додон. В страната трябва да се проведат предсрочни избори наесен.

Премиерката на Молдова благодари на ЕС и Европарламента, че подкрепят страната й и много са помогнали с критиките си към предишното правителство на Павел Филип, подчинено на Плахотнюк (в момента Филип е временен президент).

„Контролираното от Плахотнюк правителство не спазваше почти никакви правила. Факт бяха овладените правителствени институции, корупцията, прането на пари, произволната отмяна на избори, абсурдни решения на съда. Гражданското общество бе тормозено, правителствени служители бяха преследвани. Всичко това бе тъжна част от реалността в Молдова само допреди няколко седмици“, каза Мая Санду пред външнополитическата комисия.

Всичко това обаче било обгърнато от проевропейска риторика. Малцина вярвали на нея. За съжаление, също били малцина тези, които се противопоставяли открито на управниците.

„Европарламентът обаче никога не е мълчал пред склонността към корупция на правителството. Това помогна на молдовския народ да оцелее и да се бори за своята свобода“, заяви Санду от трибуната.

Нейната партия и социалистите направили коалиция, защото Молдова е била в режим на свободно падане. Тя трябва да бъде възстановена почти от нулата след ерата на Плахотнюк.

Много важно е да се сложи край на незаконното присвояване на средства от страна на държавни фирми. Монополите ще бъдат разрушени, за да се подобри конкуренцията.

Един от приоритетите на новата власт в Молдова е възстановяването на стратегическото партньорство с Румъния и Украйна. Предишното правителство е прекъснало и диалога с Русия. Сега той ще бъде подновен, но Кишинев ще брани своя национален интерес.

Корумпирани съдии, политатворници и източени $ 1 милиард

Основно предизвикателство е реформата на съдебната система в Молдова е изграждане на силни институции за борба с корупцията. Управниците ще се поучат от опита на Украйна, Албания и Грузия. Но няма начин нещата да се случат навсякъде по един и същи начин.

„Искаме съдебната система да стане по-независима. От друга страна, няма как да очакваме тя да се самореформира отвътре. Много хора в нея са корумпирани и са подкепяли предишните режими“, каза Мая Санду.

Голям проблем е освобождаването на политическите затворници в страната. Правителството не може да взема такъв тип решения. Може да го направи съдът, но тук отново изниква проблемът с корупцията сред магистратите.

Санду припомни и за „кражбата на века“ - източването наблизо 1 милиард долара от банки в Молдова през 2014 г.

„Това е близо 12 на сто от БВП. Досега не е възстановена нито стотинка, не е осъден нито един човек. Кой на този фон ще иска да инвестира в Молдова?“, попита премиерката евродепутатите.

Обсъжда се вариантът външни независими органи да извършат проверка на съдиите и прокурорите в Молдова. Сред най-сложните неща за коалицията ще е назначаването на нов главен прокурор.

„От Брюксел ни съветват да не се месим много в съдебната система. Законът за прокуратурата бе разработен с помощта на ЕС, но бе използван от съдебната ни система, за да защити корумпираните“, изтъкна Мая Санду.

Сруг проблем е, че в Молдова има партии с много тесни връзки с Кремъл. Важно според Санду е ръководството на социалистите също да дойде в Брюксел и да разговаря с евродепутатите, като повтори пред тях с ангажимента си към споразумението за асоцииране с ЕС.

Новата власт в Кишинев има дълъг списък от мерки в полза на бизнеса.

„Преди имаше тормоз. Хвърляха хората в затвора за 6 месеца, 1 година, за да ги принудят да си преотстъпят бизнеса. И чак след това ги пускаха“, отбеляза правителствената ръководителка.

Досега местната администрация в Молдова е била финансово зависима от властта и така са били контролирани кметовете Новото правителство иска общините да имат собствени средства.

Властта не може да направи много за независимата преса, но може да извърши демонополизация на пазара за реклами.

Проблемът "НАТО"

Пътят към НАТО на Молдова е сериозен проблем, призна Мая Санду. Но страната й е решена да продължи сътрудничеството с пакта.

„Една от партиите в управляващото монзинство не е голям поддръжник на НАТО. Така че не можете да очаквате много активна дейност в тази насока. Но ще продължм колкото можем. В Молдова, както и в Украйна, има силна пропаганда срещу НАТО“, каза тя.

Но нейната партия „Сега“ не е имала друг вариант за коалиция. В противен случай на власт щял да остане старият режим.