Милиардерът Джефри Епстайн е откаран в болница, след като бе открит да лежи на земята с тежки рани по врата си, предават американски медии, цитирани от Би Би Си.

Срещу финансиста са повдигнати обвинения за трафик на непълнолетни момичета с цел сексуална експлоатация.

Изследователи все още се опитват да разберат по какъв начин шейсет и шест годишният бизнесмен е получил раните си.

По данни на Ен Би Си Нюз разследващите органи не изключват опциите Епстайн да е извършил неуспешен опит за самоубийство или пък да е бил нападнат от други затворници. Не се знае в какво състояние е милиардерът. 

Какви обвинения са повдигнати срещу него?

В обвинителния акт е записано, че финансистът е плащал на момичета под 18-годишна възраст за сексуални услуги в именията му в Манхатън и Флорида между 2002 и 2005 г.

Епстайн бе арестуван на 6 юли, след като кацна с частния си самолет в Ню Джърси.

Срещу него бяха повдигнати подобни обвинения през 2008 г., но тогава успя да сключи извънсъдебно споразумение, след което излежа само 13 месеца в затвор, с опцията да го напуска, за да посещава работата си.

По-рано през юли американският министър на труда Алекс Акоста бе принуден да си подаде оставката, тъй като именно той изиграва важна роля за лекото наказание на Епстайн преди 11 години. 

Епстайн поддържа тезата, че е невинен. Ако бъде осъден, ще получи 45 години затвор. 

Кой е Джефри Епстайн?

Епстайн, който е родом от Ню Йорк, работи като учител преди да се захване с финансите. Преди да има взамане-даване с американската правораздавателна система, той поддържа близки връзки с много влиятелни личности - американските президенти Доналд Тръмп и Бил Клинтън, британския принц Андрю и други.

През 2002 г. за интервю пред списание "Ню Йорк" настоящият държавен глава на САЩ го определя за "чудесен човек".

"Той е много забавна компания", сподели Тръмп. "За него се говори, че харесва красивите жени също като мен и много от тях са доста млади", допълва президентът в изречение, на което днес се гледа в съвсем различна светлина. 

През 2019 г. Тръмп обяви, че двамата са влошили отношенията си "преди 12 или 15 години", а  миналия петък потвърди, че "не е фен на Джефри Епстайн".