Втората линия на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не на Гърция, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, предаде ТАСС.

"Втората линия на "Турски поток" ще мине през България, Сърбия, Унгария. През България направо", каза той в отговор на въпрос за втората линия на газопровода.

Неговото министерство допуска възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. Така Новак отговори на въпрос може ли ситуацията със "Северен поток 2" да се отрази на "Турски поток" в план на увеличение на обема на транзитирания газ.

"Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", добави той.

Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, Австрия, България, Сърбия и Унгария. Мощността на втората линия на Турски поток е 15,75 милиарда кубически метра газ на година, предава ТАСС.

Доставките за България и Сърбия се планира да тръгнат в началото на 2020 година, за Унгария - през 2021 година, а за Словакия през втората половина на 2022 година.