Епидемията от африканска чума по свинете започва да се превръща в новата голяма българска криза, която застрашава цял подотрасъл на земеделието и потребителите, казаха днес властите, неправителственият сектор и наблюдатели.

Цената на килограм свинско месо може да скочи с 50% до 14 лева според Асоциацията за защита на потребителите, цитирана днес от Би Ти Ви. Тя се е унеличила с 15 стотинки от началото на кризата до днес.

Българинът яде средно по 35 килограма свинско годишно. Половината от потреблението на това месо се осигурява от местното производство, което се опира на отглеждането на 1,5 милиона прасета.

Към основанията за поскъпването Цветан Илиев от браншовата организация изтъкна пред телевизията и световна тенденция за поскъпване на свинското.

Вчера еврокомисарят по безопасността на храните Витянис Андриукайтис предпреди, че свиневъдството в България е заплашено от пълно унищожение.

"Ние  сме в невероятна криза", каза днес в парламента министърката на земеделието Десислава Танева.

Тя каза, че този тип зараза досега се е справила само Чехия, но там са били засегнати само дивите свине. Танева добави, че е готова винаги да подаде оставка и че тона би било за нея облекчение предвид обстоятелствана в сектора й.

"Голямото неприятно събитие, което, за съжаление, предстои, това е кризата в животновъдния сектор", коментира пред Би Ти Ви политическият наблюдател Георги Харизанов, известен с близостта си до ГЕРБ.

По думите на социолога Димитър Ганев пред БНТ днес кризата в свиневъдстовото

"може да унищожи цял отрасъл, да причини екологична катастрофа".

Според него възстановяването от този удар може да отнеме пет-шест години.

Гърция е засилила контрола по границата си с България заради чумата по свинете у нас, съобщи БНТ.

Днес областната администрация удължи до 21 август извънредното положение в силно засегнатата от заразата Русенска област. Само в нея предстои умъртвяването и заравянето на близо 90 000 свине.

Агенцията по безопасност на храните констатира трето огнище на африканска чума в свинеферма с 30 000 прасета в село Голямо Враново, Русенска област.

Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването африканска чума по свинете в индустриална ферма в областта, припомни Нова телевизия.

От днес започна и евтаназирането на 40 000 прасета от свинекомплекса в село Бръшлен в същата област.

Първата ферма в нея, където беше открита заразата беше в село Николово, където се отглеждаха 17 000 живоотни.

Междувременно, Би Ти Ви съобщи, че в бургаското село Зидарово заразени и умрели животни не са заровени според изискванията, а само са зарити леко с пръст.

Населението в местата, където се заравят умъртвените животни, като например русенското село Ряхово, се страхуват от заразяване на подпочвените води.

 
Областната дирекция за безопасност на храните във Варна призова стопаните доброволно да изколят животните в трикилометровата зона около големите свинекомплекси в областта и да приберат месото във фризери, предаде Би Ти Ви.