"Колко време чакаха за снимки и колко хора благодариха на правителството."

Това беше коментарът на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на думи на Корнелия Нинова от Бузлуджа, че БСП не си отива, идва. "Гответе се!", каза още тя. Както и "Народе, изправи се и те ще паднат".

"При тоя икономически растеж... Пожелавам им в тази жега да се приберат живи и здрави оттам, доста възрастни хора са. Внимателно да карат, магистралите са натоварени", продължи с наставленията Борисов.

"Нали бяха преди няколко години с Орешарски, знаем ги, това е опозицията, нека си говори", каза още той.

И даде ясни указания на репортерите как точно да отразят коментара му

"Вие дайте каквото беше вътре, на фона на нейните думи, по добър отговор няма."

"Какво беше вътре" се отнасяше за събитие на Асоциацията на българските училища в чужбина в Пловдив, на което той се появи неочаквано, без да присъства в програмата, и беше предавано на живо във фейсбук.

Появата му  вся радостно вълнение и смут в душите на десетките събрани учителки. Той влезе в залата през шпалир от деца, облечени в гвардейски униформи, отбеляза: "Пускайте децата в тая жега с тия калпаци", ръкува се с Димитър Бербатов, и почна да говори като изказването му удобно съвпадна с времето, през което думата на соцсъбора на Бузлуджа взе Корнелия Нинова. Завърши обръщението си малко след като и соцлидерката спря да говори. По съвпадение.

По-късно Борисов се появи на разкопки в центъра на Пловдив, откъдето обясни за благодарностите на учителите, но отказа коментар за разрастващия се проблем с чумата по свинете с думите "Стига толкова".

Пловдив е един от градовете, в които ГЕРБ ще издигне нов кандидат за кмет. Дни по-рано сегашният управник на втория по големина град в България Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира отново. Тотев се смята за близък до изпадналия в немилост в партията си Цветан Цветанов.

По-рано сред възторга на учителки, които преподават български по света, Борисов обяви, че правителството ще даде 2 млн. за българските училища в чужбина.

Последваха бурни аплодисменти

"За съжаление любовта си замина, само пари. Преди беше любов, сега само "Колко?", изкоментира в типичния си стил Борисов, след което последва ново учителско одобрение - този път бурен смях

"Ние сме ги мислили тези пари,  убеден съм, че още повече ще трябват. Вече работите в синхрон и ще постигнете повече резултати", продължи с размислите си той.

Той разясни и защо българските училища са толкова важни

"Стотици хора, стотици семейства се обърнаха към мен. Ако се върне, детето не знае български", това щяло да е проблем, според премиера.

Основна спънка вече не били заплатите

"В Пловдив високотехнологичните паркове дават заплати като в Америка, Европа, тук хората си имат апартаменти, а и носталгията...

Затова сте ми толкова важни, да подготвите децата, да не са "пречка", за да се приберат родителите им в България", каза още той.

Вкара и темата за Ф-16: "Вярно 2 млрд. за самолети са много пари, но те дават сигурност".

По думите му той през живота си борчове не е правил.

"Така че, скъпи мои, във всяко едно отношение може да разчитате на министъра (на образованието- бел.ред.), на министъра на културата това, което можем в тази сфера да се направи, също да се направи. Вие сте будители, патриоти, българи по души. Финасирането е последната грижа а образованието", каза още той. 

Но не пропусна да изброи колко пари са дадени за ремонти на училища, шкафчета и как майка му също е била учителка.

Вмъкна и обръщение към Нинова и соцпартията: "От Бузлуджа лесно се говори, ама..."