"По повод медийни публикации и постъпил сигнал за придобити недвижими имоти на значителна стойност от сина на Борислав Сарафов, директор на НСлС и зам.-главен прокурор по разследването, на 4 април 2019 бе разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров. ВКП възложи на НАП извършването на данъчни ревизии на проверяваните лица."

Това съобщават от прокуратурата.

"На 31 юли 2019 г. ТД на НАП–София изпрати на ВКП резултатите от приключилите данъчни ревизии. Според НАП не са открити несъответствия между декларираните и/или получени доходи и имущественото състояние на физическото лице – син на Б. Сарафов. Ревизията обхваща периода 1.01.2015 – 31.12.2018 г.

До момента във ВКП не са постъпили резултати от други действия, възложени на НАП по проверки на лица, заемащи висши държавни длъжности, за придобити от тях недвижими имоти", завършва краткото съобщение.

Историята

Покрай разкритията за властимащи с приятни апартаменти в началото на април излиза и историята на сина на Сарафов - роден през 1997 г. През 2018 и 2019 г. той е купил апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс "Еделвайс" в Бояна за общо 540 000 лв., пише тогава "Биволъ".

Според журналистите младежът нямал участие във фирми и нямал сключени ипотечни кредити. Баща му Борислав Сарафов - който първо бе зам. главен прокурор на Сотир Цацаров, а после бе назначен с нов мандат за директор на НСлС и... зам. главен прокурор на Сотир Цацаров - не е обявил такива суми в декларацията си пред Инспектората на ВСС.

Цената на апартаментите определено изглежда преференциална, а на пазара подобни имоти се предлагат значително по-скъпо, пише "Биволъ" и прилага оферти от совбодния пазар.

Продава в "Люлин", купува в "Бояна". С печалба

Първата имотна придобивка на 21-годишния тогава Боби Сарафов е на 9 август 2018 г., когато купува ателие от 133.700 кв. м с тераса 76,80 кв.м за 291 030 лв. и гараж 57 кв. м за 57 600 лв. И ако цената на гаража е пазарна, то за ателието би трябвало да плати поне 80 000 отгоре според обявените цени в сайта на комплекс “Еделвайс”.

Вторият апартамент е купен на 12 март 2019 г. и отново се води ателие – мезонет с площ 122.100 кв. м и тераса – 86,50 кв. м. Цената на този ансамбъл е само 192 000 лв. Подобен мезонет в момента се предлага на сайта на комплекс “Еделвайс” за 189 000 евро, пишат журналистите през април т.г.

За щастие, само месец преди тази придобивка Боби успява да продаде панелка в "Люлин" от 65 кв. м. за 132 966 лв. Сравнението говори само по себе си...

Това значи, че апартаментът в блок 602 в жк "Люлин" 6 е продаден за около 2045 лв. на квадратен метър или с други думи малко над 1000 евро на квадрат.

Вчера вече стана ясно, че чист след проверка на НАП - също препоръчана от прокуратурата, е и Пламен Георгиев - доскорошен председател на КПКОНПИ. Той обаче подаде оставка пред парламента, НС му я одобри и сега се върща като прокурор в най-важната прокуратура, която бори високата корупция и в която се получават до 6 заплати бонус годишно - Специализираната.

Георгиев дори обмисля да съди общината заради това, че през 2012 г., преди да купи апартамента, е било установено незаконно строителство и нищо не е направено.

Днес дойде и новината, че насред ваканцията - на 5 август, прокурорската колегия на ВСС се събира извънредно на заседание с единствена точка: "Молба от Пламен Георгиев Димитров за възстановяване на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура."