Нова регистрация

37% от българите няма да почиват през лятото. Това става ясно от национално представително проучване на "Маркет линкс”, проведено сред 1034 лица над 18 г. в периода 23-30 юли по поръчка на бТВ.

Според социолозите тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Близо половината от тези, които ще почиват, ще го направят в България. 9 на сто са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

"9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка, и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основният избор на туриста в България и това не е изненада", коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

"Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция дори географски е толкова близо, колкото и Българското Черноморие", допълни социологът.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% - че е замърсено, и 45% - че е лошо обслужването.

"Имаме голям репутационен проблем с Българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно", допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция резултатите са почти равни, но Гърция изпреварва страната ни по всички показатели. На въпрос: "Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?", 24% отговарят - на Българското Черноморие, 29% - в Гърция, и 29% - другаде.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.