Компанията за споделени пътувания Lyft спря услугата си за електровелосипеди в Сан Франциско, след като няколко от тях пламнаха, съобщи Engadget.

Източникът на пламъците е батерията, разказва свидетел на първия случай пред местния в. "Сан Франциско Екзаминър".

Втори свидетел пуска снимка на изгоряла батерия в социалните мрежи.

 

"Тъй като безопасността на нашите клиенти е приоритет номер едно, временно спираме нашите евелосипеди, за да проверим и подобрим нашата батерийна технология. Благодарим на велосипедистите ни за тяхното търпение, очакваме електрическите ни велосипеди да са достъпни отново скоро", заявяват от Bay Wheels, дъщерната компания на Lyft, управляваща услугата.

Властите в Сан Франциско са съгласни с решението, а общинската транспортна комисия ще направи проверка какви допълнителни мерки ще се вземат за осигуряване на безопасността на клиентите.

Подобен казус с литиево-йонни батерии имаше и световният производител Samsung. Много бройки от техния тогавашен флагман Galaxy Note 7 пламнаха, някои в джобовете и чантите на потребители. Компанията се принуди да изтегли всички бройки от пазара и да смени батерията с такава с по-малка мощност. Литиево-йонните батерии с голям капацитет и малки размери често прегряват.

Решението, което Lyft се принуждава да вземе, може да бъде голям удар за тях, в контекста на делото срещу общината, започнало през юни. Сан Франциско иска да покани и други компании да предлагат електрически велосипеди, докато Lyft настояват за ексклузивност. На тях им се наложи да спрат и други велосипеди, чиито спирачки бяха твърде силни и съответно опасни.