Полша не може да се съгласи с мнението на германските власти, че въпросът за репарациите за щетите, нанесени през Втората световна война, е закрит. Това заяви днес външният министър Яцек Чапутович в слово по случай 75-годишнината от Варшавското въстание, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от онзи, който ги нанесе. Поляците сами, със своите усилия и труд, възстановиха разрушената си столица", обяви Чапутович. "Този факт е ярка илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на поляците да признаят въпроса за репарациите за закрит", допълни той. 

Външният министър на Германия Хайко Маас, който участва в церемониите във Варшава по случай годишнината, оповести на пресконефренция по-рано днес, че "въпросът за репарациите е закрит". А по-късно в музея на Варшавското въстание той поиска прошка от поляците. 

"Срамувам се от онова, което германци, действащи от името на Германия, причиниха на Полша", сподели Маас. "Срамувам се също така, че тази вина се премълчаваше дълго време след войната."

Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от идеята за компенсации от Германия.

Според тогавашния министър на отбраната Антоний Мачеревич Варшава има всички правни основания да изиска репарации от Берлин.

Варшавското въстание започва на 1 август 1944 г. и е потушено от нацистите до 2 октомври. През това време те напълно разрушават града и избиват около 200 000 жители.