Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението. Новината съобщил специално за Нова тв шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиродонов, похвали се телевизията. Спиридонов ще е гост в предаването "Плюс-Минус" в петък следобед.

Към момента 20-годишният Бойков е обвиняем като извършител по дело за кибертероризъм  - за източването и разпространението на лични данни на над 5 милиона българи и фирми. 

"Това е едно 20-годишно момче. Гледал е телевизия! Вероятно иска да бъде известен, вероятно е бил подведен от неговите работодатели. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение.

Решението е негово. Но аз мисля, че на един определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например - на свидетел", казал Спиридонов.

Той е категоричен пред медията, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението.

"Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни, ние знаем до някаква степен откъде идва въпросната поръчка", коментира още главният комисар. И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата "НАП".

По казуса обвинения са повдигнати, освен на Кристиян, на двама шефове на компанията. Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и собственикът Иван Тодоров ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков към извършване на престъплението.

Той използва повода да заяви, че изнесеното в публичното пространство - че "лицето" (т.е. Кристиян) едва ли не е обучавало служителите на ГДБОП, никога не се е случвало.

Напротив - техните специалисти ходели "ежедневно" на курсове в Европа и САЩ.

Спиридонов обяви, че не вижда никакъв проблем в призоваването за разпит чрез Европейска заповед за разследване на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов. Според топ полицая - така били преценили наблюдаващите прокурори - че са небоходими неговите "гласни доказателства", т.е. - неговият разпит.

"Да видим какви обсянения ще даде", каза Спиридонов. 

И тримата замесени са на свобода. Бойков и Янков излязоха от ареста срещу гаранции от 20 000 лева, наложени им от прокуратурата. Съдът сметна, че няма доказателстнва и опасност от укриване и пусна Тодоров срещу 100 000 лв., но обвинението ще протестира мярката пред Апелативния спецсъд.

Сутринта пред бТВ Ивайло Спиридонов се похвали, че паролите са разбити, след като гледали записите от камерите. С оглед на огромния му опит обаче, той едва ли е "изпуснал случайно" репликата за Кристиян и неговото евентуално преобръщане.

Предстои да видим...