С 300 лева, които обеща на стопаните на домашните прасета като компенсация, премиерът Борисов се подиграл с тревогите на хората. Тази теза изказва лидерката на БСП Корнелия Нинова в прессъобщение на партията.

"Постъпи типично по борисовски и прехвърли вината другиму, този път на румънските туристи, които "ядат и хвърлят",", казва още Нинова.

Нинова предлага и алтернативни решение - например заделяне на част от бюджетния излишът за изкупуване на прасетата на пазарни цени. Тоест бюджетът да плати за свинете, което трябва да бъдат умъртвени, от парите на данъкоплатците. Също така и отстрелване на диви прасета, създаване на екарисажи, както и разследване на длъжностни лица, допринесли за кризата.

И отбелязва, че кризата засяга всички, независимо от партийна принадлежност - от собственика на едно прасе, през свиневъдите със стотици, до всеки един потребител.

"Разделя и противопоставя българи срещу българи - едрите собственици на свинеферми срещу дребните стопани. Обещава, че хората ще бъдат обезщетени, а всъщност ще отпусне 300 лв. на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета", заявява Нинова - макар премиерът да обеща точно това.

Но добавя и притеснение, че обезщетенията чрез евросредства ще са само за големите свинекомплекси.

Според нея правителството бездейства по отношение на кризата с чумата по свинете, и това ще се отрази негативно на икономиката в големи мащаби - от цените до работните места. 

Борисов се интересува единствено от себе си, продължава с нападките лидерката на столетницата.

"Ние всички трябва да се интересуваме от справедливост за хората, на които им се отнема зимнината, през спасяване на свиневъдството в България до понасяне на отговорност от виновните"