Миналата седмица държавното обвинение публикува серия веществени доказателства, за да покаже как точно е разобличена "ТАД Груп" за атаката срещу сървърите на НАП.

Прокуратурата тогава специално посочи, че разпространява тези данни с позволение на наблюдаващия прокурор.

Явно в бързината да покажат добре свършената работа обаче оттам публикуваха в прессъобщението си лични данни - ЕГН на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата Делян Пеевски.

След като Клуб Z писа по темата, държавното обвинение бързо пусна нов файл, където изглеждаше, че са премахнати личните данни от скрийншотите:

Както обаче сочи друга проверка, за която ни сигнализира читател, много държавни институции държат публични документи, в които е пълно с лични данни - основно сайтове на общини, които са достъпни през Google.

По същия начин (с командата за стесняване на търсенето в сайта на прокуратурата - site:prb.bg) човек може да намери с лекота първата версия на документа, където не са премахнати ЕГН-тата на премиера, депутата от ДПС и на главния прокурор.

Причината е проста - Google е индексирал файла и в първия, и във втория му вариант, и от прокуратурата просто са качили поправения файл - но не са премахнали стария.