Плочките на Ларгото в центъра на София са ремонтирани за трети път, съобщи бТВ - този път с лепило. Ремонтът обаче още не е приключил, изясниха от културното министерство.

Поредният ремонт е за сметка на изпълнителя на проекта, не е струвал и стотинка на данъкоплатците, уточниха още от министерството. И ремонтът не бил приключил. Не става ясно обаче защо, вместо да се сменят, плочките се лепят.

"По принцип Ларгото е един от най-хубавите проекти в София, с който най-много се гордея. За съжаление от време на време се случват инциденти. Плочките са добър пример как пътнотранспортни произшествия могат да претоварят настилката и да я нарушат", обясни пред бТВ проектантът Христо Генчев.

Не става ясно точно какви ПТП-та (пътнотранспортни произшествия, бел. ред.) са ставали около купола на Ларгото, където по принцип коли нямат достъп и не влизат. Според Генчев трябвало да се проверят камерите, за да се установи кой е правил катастрофи там и е изпочупил плочките - и за да може застрахователите да поемат щетите.

Още при първите счупени плочки културният министър Боил Банов обясни, че не може да се спре достъпът на велосипедисти и скейтбордисти, а плочките издържали само 100 кг единичен товар.

Не стана ясно защо са избрани подобни плочки, когато има хора над 100 кг без велосипед. Столичани така и не откриха фантомните скейтбордисти, които уж упражнявали спорта си на Ларгото.

Единствените превозни средства, които влизат при настилката, са малките камиончета, които поливат растенията около купола. Според зам.-директора на Регионалния исторически музей на София инж. Борис Чилев обаче те не са достатъчно тежки, че да нанесат подобни щети.

Същевременно обаче проектантът Генчев настоява, че върху плочките са се случвалби ПТП-та, качвали са се много тежки камиони върху тях. Какво е решението на проблема - той още не знае.

"Първо трябва да се проектира и да се помисли. Решения има няколко, най-различни. На по-късен етап ще обявим какво трябва да се направи", заяви той.

Ларгото отдавна е фокус на много паранормални явления. В началото на годината бившият културен министър Вежди Рашидов например обяви, че забавянето на ремонта му е заради правителството "Орешарски"... въпреки че то е вече в оставка година преди да бъде подписан договорът за проекта по реставрация.