Декларации по шаблон, съдържащи подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, както и внушението, че зад всеки, който е против номинацията, стои "политическо вмешателство", от сутринта "никнат като гъби" на сайта на държавното обвинение. 

Към момента в този дух са се изказали служители на Районна прокуратура-Хасково, Районна прокуратура-Свиленград, Районна прокуратура-Чирпан и Районна прокуратура-Оряхово. Но денят още е далеч от заник-слънце...

Въпросните писма за подкрепа валят на фона на коментарите в публичното пространство, че нито един прокурор не би се осмелил да възрази срещу номинацията на Гешев - още повече че под нея се е подписал "върхът на пирамидата", по която всички надолу са му подчинени - обвинител номер едно Сотир Цацаров. Истинска възмута първо у самия Гешев, а вчера - и у Асоциацията на прокурорите придизвика анализ във в. "Капитал", разглеждащ именно този въпрос. От асоциацията се възмутиха, че на обществото се внушавало едва ли не, че прокурорите от цялата страна подкрепят Гешев по команда.

За да "затвърдят" Гешев като единствения достоен и възможен кандидат и заклеймят всеки, който не одобрява начина на избирането му, самия него, или и двете, районните прокурори изпратили вкупом писма в подкрепа. Някои от които са съмнително еднакви, като шаблон. Такова удивително единомислие например се съдържа в становищата на районните обвинители от Хасково и Свиленград. И двете, освен че са подчинени на Окръжна прокуратра-Хасково, попадат в Апелативен район-Пловдив, откъдето е... знаем кой. 

"(...)изказваме абсолютно несъгласие към всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху ВСС при вземането на решение за избор на главен прокурор", пишат от Хасково.

"(...)изразяваме абсолютно несъгласие към проявите на натиск и политическо вмешателство върху членовете на Висшия съдебен съвет към избора на главен прокурор на Република България", пишат колегите им от Свиленград.

Продължаваме:

"(...)Пленумът на ВСС е единственият легитимен орган, който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразяват волята си по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск." (Хасково)

"(...)новият главен прокурор следва да бъде избран при прозрачна процедура и вземане на решение по вътрешно убеждение, без намеса в независимостта и самостоятелността на прокуратурата." (Свиленград)

Случайно или не, такова е становището и на районните прокурори от Чирпан (пак Пловдивско). Те също пишат за "опити за оказване на натиск" върху ВСС, но добавят, че този натиск бил "уличен". Следва горепосоченият цитат за това, че членовете на Съвета трябва да вземат решението по "вътрешно убеждение".

В Оряхово имат малко по-индивидуален подход. Както се оказва, защото: "всички ние, прокурори и служители, познаваме лично г-н Гешев от посещенията му в региона и сме убедени в неговите нравствени и професионални качества".

"Смятаме, че той ще се изяви като гарант на независимостта на съдебната система", категорични са подчинените на сегашния зам. главен и вероятен бъдещ главен.

Със завидна бързина

Със завидна бързина днес прокурорската колегия на ВСС се отзова и на призива от вчера на Асоциацията на прокурорите в България да вземе отношение по материала в "Капитал". 

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев.

С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи.

За тяхната манипулативност и недостоверност свидетелства също обстоятелството, че коментарът е оставен без автор", пишат магистратите от прокурорската колегия. 

Която от бързане да се отзове на призива на асоциацията явно е пропуснала да прочете в горния десен ъгъл, където надлежно е отбелязано, че авторът на "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев" се казва Росен Босев. Босев е дългогодишен съдебен репортер. 

По-късно днес със становище излезе и ръководството на Прокуратурата на Република България. То обаче засяга и нов повод - статия в "Сега" за новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. Статията проследява кариерното развитие на Франтишек и е базирана на публични данни. Но от обвинението са се почувствали засегнати.

"Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини, като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания", пишат от ръководството.