Старата вражда между Холивуд и Доналд Тръмп, тлееща от години, се разгоря отново. Но ако вчера Холивуд, образно казано, хвърли в огъня едно малко, влажно клонче, то президентът направо изля цяла цистерна с бензин.

В разгара за призивите за бойкот срещу известна верига фитнес зали, след като стана ясно, че собственикът им финансира кампанията на Тръмп, актьорът Арми Хамър реши да информира последователите си в Туитър:

„Хей, макар че, изглежда, всички се занимават с тези фитнес зали, може би е добре да споменем, че един от най-големите финансови дарители за кампанията на Тръмп е президентът на „Марвъл Ентъртейнмънт” Айзък Пърлмътър… Само казвам”.

С някои от най-гледаните и доходоносни филми през последните години, „Марвъл” е доста съществена част от Холивуд – част, която помага на Тръмп. Както се оказва – президентът на компанията финансира кампанията на президента (на САЩ). Но явно Тръмп не вижда нещата по този начин и жестокостта му срещу Холивуд не може да се сломи, както личи от поредната му изява в Туитър, също от вчера:

„Либералният Холивуд е Расистки на най-високо ниво и е пълен с голяма Омраза и Гняв! Те обичат да се наричат „Елит”, но те не са Елит. Всъщност, често тези, на които те така силно се противопоставят, са истинският Елит. Излизащият филм е направен с цел да разпали и предизвика хаос. Те създават собствено насилие и след това се опитват да обвиняват другите. Те са истинските расисти и са много лоши за нашата страна!”

 

 

Защо още преди димът от масовите убийства в Дейтън и Ел Пасо да се е разнесъл, президентът рязко сменя съболезнованията и съчувствието към близките на убитите, с жанра „филмова критика”?

Вярно, че Градският съвет на Западен Холивуд гласува за „импийчмънт” на звездата му от известния булевард (с безумното основание, че „не споделял холивудските ценности”) – но това беше още през юни. А и Тръмп пише „излизащият филм”. Кой е този филм, предизвикал най-висше президентско негодувание (за да отидем да го гледаме)? В краткия си критичен отзив Тръмп не споменава името му, но в медиите цари единодушие:

„Обзалагам се, че е видял в новините на „Фокс” някой от приятелите си да се оплаква от „Ловът”* на „Юнивърсъл” и сега вярва, че Холивуд призовава към избиване на консерватори – заявява неназован човек от филмовия бизнес, цитиран от „Дедлайн”. – Поне да беше изчакал, докато излезе филмът, а не да съди само по трейлъра”.

„Ловът”, който ще тръгне по кината в САЩ и у нас на 27 септември, е екшън хорър трилър на добре приетия от критиката режисьор Крейг Зобъл, с Хилъри Суонк, Бети Гимбъл, Ема Робъртс и др. В него се проследява историята на дванадесет непознати, наричани в трейлъра „измет“, които мистериозно се събуждат на горска полянка, без да имат представа как са се оказали там. Те откриват, че са избрани за плячка в ловна игра, създадена от представители на свръхбогатия елит. Ловците се събират, за да ловуват срещу заплащане на отдалечено място, наречено Имението, но сами се превръщат в дивеч, когато една от преследваните им отвръща и започва да ги избива един по един.

 

Изглежда две думи от трейлъра автоматично са подали у Тръмп сигнал за атака – „елит” и „измет” – особено втората. Тя бе използвана от Хилъри Клинтън в предизборната ѝ кампания през 2016 г., с която тя описа част от привържениците на своя опонент. На среща за събиране на средства с представители на ЛГБТ общността на 9 септември 2016 г. тя казва:

„Ако трябва да направим грубо обобщение, бихме могли да определим половината от поддръжниците на Тръмп като измет (deplorable). (Смях, аплодисменти). Те са расисти, сексисти, хомофоби, ксенофоби – исламофоби… За съжаление има такива хора. И той ги събуди. Той даде глас на техните уебсайтове, които преди имаха само 11 000 последователи – сега имат 11 милиона. Той поства и репоства тяхната обидна, омразна злонамерена реторика. Някои от онези хора са неспасяеми, но за щастие, те не са Америка”.

На следващия ден Хилъри Клинтън се извини за думата, но преди, по време и след изборите през 2016-а Тръмп я взе на въоръжение и многократно я използва срещу нея. Много негови привърженици приеха лично определението „измет” и започваха с гордост да носят тениски с надписи „Измет” и „Неспасяема измет”.

Някои журналисти и политически анализатори се запитаха дали тази дума не е изиграла решителна роля за изхода на изборите. В книгата си от 2017 г. „Какво се случи” Клинтън признава, че това е един от факторите за загубата ѝ. Въпреки че думата не беше много популярна и отначало много хора не бяха сигурни какво точно означава и медиите трябваше да обясняват.

Речникът „Мериам-Уебстър“ определя прилагателнато deplorable така: „Много лош по начин, който причинява шок, страх или отвращение“, „заслужаващ порицание или презрение“. Като синоними са посочени „позорен, срамен, безчестен, недостоен, непростим, жалък”.

Според Тод Старнс, водещ във „Фокс”, от трейлъра ставало ясно, че в „Ловът” „елитите” избиват „изметта” и според него това е „много тревожен сигнал от Холивуд”, призив, насочен срещу привържениците на президента и противниците на аборта.

В трейлъра на „Ловът” не се споменават политически идеологии нито Тръмп. Разследване на „Холивуд Рипъртър” е установило, че ранна версия на сценария е била озаглавена „Red State Vs. Blue State“ (по цветовете на републиканците и демократите) и там богатите ловци са описани като расисти и привърженици на забраната на абортите. Но въпреки подозренията, появили се в някои консервативни издания, по нищо не личало, че героите са привърженици на Тръмп. След като уточниха, че филмът е сатира, отразяваща сериозни социални проблеми, разпространителите на филма от „Юнивърсъл” спряха да коментират повече.

Междувременно продуцентите на „Ловът“ прекратиха временно рекламната кампания на филма още на 7 август – в знак на уважение към загиналите в Дейтън и Ел Пасо, където двама американски терористи си устроиха истински, а не филмов лов на хора. През това време „Фокс” и Тръмп тръгват в атака срещу филм, който още никой не е гледал.

 

 


* Да не се бърка с едноименната датски драма на Томас Винтерберг с Мадс Микелсен от 2012 г.

"Площад Славейков"