Президентът на Венецуела Николас Мадуро е изпратил писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутереш с молба да гарантира спазването на международното право и да се противопостави на агресията и блокадата от страна на Съединените щати, съобщи венецуелската телевизия VTV, цитирана от "РИА Новости".

Според медията въпросното писмо е било изчетено от венецуелския депутат и дългогодишен председател на Народното събрание на Венецуела - Диосдадо Кабело.

"Ние, като страна членка (на ООН), искаме Обединените нации да поискат прекратяване на жестоката агресия срещу Венецуела и да задействат съществуващите механизми за защита на венецуелския народ", се чете в писмото. 

В него политиката на Щатите е определена за "несправедлива и подла агресия", която представлява "безпрецедентно престъпление".

Президентът Доналд Тръмп по-рано подписа указ, с който блокира активите на управляващите на Венецуела под юрисдикцията на САЩ, като в този списък са включени централната банка на страната и държавната нефтенена компания PDVSA. 

В допълнение решението позволява да се налагат санкции срещу чуждестранни граждани, които предоставят подкрепа, стоки или услуги на всеки, който поддържа отношение с целите на санкциите.