Не, в  България няма управляваща каста.

Издигнала се, окопала се на върха и състояща се или от крадци, или от такива, които ги покровителстват, за да продължават да крадат.

Няма такова нещо. Всичко е точно, демократичният процес си върви и чрез избори всеки честен, почтен и с лидерски качества – каквито несъмнено имат в най-големи дози съсредоточилите най-много власт у нас – може да достигне до най-високите нива, top of the top на държавната машина. Всички решения на всички нива се взимат единствено по съвест и на база върховенство на закона и личните достойнства на кандидата.

Не, в България няма послушни магистрати и ченгета.

Просто на едни – дори понякога публично известни със своите успешно водени или най-често успешно неводени производства – им върви. Повече от на други.

Припомнете си Никола Филчев... След успешно изпълнения мандат на главен прокурор отиде посланик. За да не кажа нещо съставомерно, само вижте в кои медии се изявява днес и ще се ориентирате, дори нищо друго да не помните за прокуратурата в неговата ера.

Спомнете си Владимир Писанчев – шефът на ДАНС, по чието време идва „онова“ от партньорска служба за втория в ДПС Христо Бисеров. После той бе правилен свидетел по делото срещу Владимира Янева „Червеи“, което според мнозина е изтичане на масиви на МВР към частни дружества. И отиде консул.

Буквално замеряме чужбина с ценни кадри. Филчев, Писанчев, а ето сега и Пламен Георгиев...

Не, в България няма задкулисие.

Просто някаква случайна ръка на съдбата там в тъмното (то и в Бояна се стъмва рано, щото нали – усойно заради Витоша) си играе на барбут и прахосва в пустата чужбина такава ценна експертиза.

Ами, не е честно спрямо нас. Признайте...