Двe престижни сцени отмениха бъдещи участия на Пласидо Доминго, а Лосанжелиската опера обяви, че започва разследване срещу тенора в отговор на разследването на „Асошиейтед прес“, в което девет жени обвиняват легендарния певец в сексуален тормоз и неуместно поведение.

Доминго е генерален директор на Лосанжелиската опера от 2003 г., като е бил и художествен директор там – позиция, на която има властта да дава роли и, както обвинителите му заявяват, да разрушава кариери.

Някои от жените, говорили пред „Асошиейтед прес“, казват, че Доминго се е възползвал от длъжността си в Лос Анжелис и на други места, за да се опитва да ги принуди към сексуални отношения. Част от свидетелките заявяват, че са били „наказвани професионално“, ако са отказвали на тенора.

Във вторник Филаделфийската филхармония и Операта на Сан Франциско обявиха, че отменят предстоящи участия на Доминго. От Метрополитън опера в Ню Йорк излязоха със становище, че ще изчакат резултатите от разследването на Лосанжелиската опера преди да направят решение за бъдещето на певеца в Мет, където той има планирано представление през септември.

78-годишният Пласидо Доминго е една от най-влиятелните фигури в индустрията. Повече от тридесет души от света на операта са заявили пред „Асошиейтед прес“, че поведението му дълго време е било „обществена тайна“.

Самият той в специално изявление посочи, че всички твърдения се отнасят за събития по-стари от 30 години и са „дълбоко тревожни и, както са представени, неточни“.

От Лосанжелиската опера обявиха, че ще наемат външна агенция, която да разследва „притеснителните обвинения“ срещу Доминго.

„Пласидо Доминго от повече от три десетилетия е динамична творческа сила в живота на операта в Ел Ей и арт културата на града – се казва в изявление на трупата. – Независимо от това, ние сме решени да направим всичко възможно, за да създадем професионална и комфортна среда, в която всички наши артисти и служители се чувстват еднакво ценени и уважавани.“

При отмяната на поканата към Доминго да пее на откриването на Филаделфийската филхармония на 18 септември, оттам посочват:

„Ние сме длъжни да осигурим безопасна, подкрепяща, изпълнена с уважение и подходяща среда за оркестъра и персонала, за сътрудничеството на артисти и композитори, както и за нашата публика и общност“.

Операта на Сан Франциско отменя концерта на Доминго за 6 октомври, който трябваше да отбележи 50-ата годишнина на взаимоотношенията между тенора и трупата. Събитието бе анонсирано като „единствено по рода си“ с „един от най-влиятелните певци в историята на операта“.

През април тази година Мет устрои галавечеря за Доминго, на която цената за място започваше от 2500 долара. Според календара на операта в Ню Йорк той трябва да изиграе заглавната роля в „Макбет“ в три представления през септември и октомври.

„Ние приемаме с изключителна сериозност обвиненията в сексуален тормоз и злоупотреба с власт – се казва в официалното им изявление, но се добавя: – Г-н Доминго никога не е бил в състояние да влияе на решения за кастинг на някого другиго освен на себе си.“

Но не всички ангажименти на тенора вървят към отмяна – президентът на Залцбургския фестивал в Австрия Хелга Щадлер заяви, че организаторите са се съгласили Доминго да излезе за предвиденото си на 31 август участие.

Площад Славейков