Българи, живеещи във Валенсия, са започнали петиция срещу назначението на новия генерален консул Пламен Георгиев. Изнанадващо той беше назначен с решение на правителството на дипломатическа мисия там. Така само за близо седмица Георгиев смени три позиции - напусна антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет го върна в спецпрокуратурата, а външният министър Екатерина Захариева го предложи за генерален консул.

Към момента над 280 души са се присъединили към петицията против назначаването на Пламен Георгиев. 

"Българите, живеещи във Валенсия ( и не само тук), сме възмутени от решението на правителството на Р. България за назначаването на г-н Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия", се казва в подписката. 

В нея са отправени въпроси към външния министър Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов.

1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на Р.България във Валенсия както изисква чл. 26. (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) от гореспоменатия Закон за дипломатическата служба? Ако е провеждан такъв бихме искали да ни се представи протокола от него.

                                   
2. В чл. 27. (1) от същия закон се казва: „За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба”. Ние питаме: „За какво ще послужи юридическото образование на г-н Герогиев при изпълняване на служебните му задължения в Генералното консулство във Валенсия?”

3. В чл. 27. (2). е заложено, че за заемане на пост в дипломатическа служба се изисква владеене най-малко на един чужд език. Ние питаме: „Какви езици владее г-н Георгиев и на какво ниво?”

Ето какво още пишат сънародниците ни във Валенсия:

"Г-н Борисов, Г-жо Захариева, не приемаме довода Ви за назначаване на г-н Георгиев, че същият е имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи. Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници.

Медиите в Испания също отразиха скандала около г-н Георгиев (един пример: https://www.lavanguardia.com/politica/20190404/461455834248/fiscalia-bulgara-investiga-a-politicos-implicados-en-escandalo-inmobiliario.html) и не само него.

Като взехте това решение замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!"