Десетки хиляди жители на Йемен се събраха в бившата столица на страната Аден в подкрепа на сепаратистките сили, които завзеха южния град, където е базирано временното правителство на подкрепения от Саудитска Арабия Абд-Рабу Мансур Хади, съобщи Ройтерс.

Поддържаните от Обединените aрабски eмирства (ОАЕ) южни сепаратисти завладяха военни бази на администрацията миналия уикенд, което разстрои отношенията в антииранската коалиция и още повече ще утежни мирните преговори, организирани от ООН. 

Демонстрантите настояват да им бъде признато правото на самоуправление в Аден, където е базирано правителството на Хади, след преврата на хутите в столицата Сана в края на 2014 г. 

Жители се придвижиха към Аден от други южни провинции в сряда, като прекараха нощта на централния площад. Мнозина развяха знамена на Южен Йемен.

Сепаратистите са основен компонент на подкрепената от Запада коалиция, която се намеси в Йемен през 2015 г. срещу хутите, но са враждебно настроени спрямо правителството на Хади. Войната възроди стария конфликт между Северен и Южен Йемен, разделени страни, които бяха обединени през 1990 г.

В публично съобщение, подкрепено от граждански организации, администрацията на Хади бе определена за "гилотина за вратовете на гражданите на Йемен".

Правителството пък ги обвини в "преврат". ОАЕ подкрепят призивите на Саудитска Арабия за диалог за излизане от кризата, но не спира да финансира южните сепаратисти.

Рияд предлага да бъде домакин на среща на върха, която да разреши разногласията. Правителството на Хади отказва да участва, докато сепаратистите не се оттеглят и призова Абу Даби да спре да ги подкрепя.

ОАЕ ограничи участието си в Йемен през юни след натиска на Запада да се сложи край на войната. Те обясниха, че ще продължат да подкрепят 90 000 войници.

Поддържаното от Иран правителство в столицата Сана посочва кризата в Аден като основание, че Хади не бива управлява, нито да присъства на преговорите.

"Ние уважаваме тълпите, събрани в нашия любим Юг днес. Всеки, който не уважава настроенията на север и на юг, който отхвърля Хади и последователите му, е болен и луд", заяви заместник-външният министър на хутите - Хюсеин ал-Ази, в Twitter.