Сагата със строежа на небостъргача "Златен век" в София продължава - днес ДНСК внесе във Върховния административен съд обжалване срещу решението на долната инстанция да отмени спирането на строежа. Малко по-късно от фирмата строител "Артекс" излязоха с изявление как "някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите на България", визирайки ДНСК.

"На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен Век“ и отмени заповедта за спирането на строежа, която ДНСК бе издала. Правното становище на двамата доайени на административното право у нас – проф. Дончо Хрусанов, проф. Димитър Костов, както и правните становища на светилата в гражданско-правните науки - проф. Иван Русчев, проф. Огнян Герджиков, проф. Иван Тодоров и Явор Зартов недвусмислено подкрепят това законно решение. Въпреки това, днес от Дирекцията за национален строителен контрол са внесли възражение срещу Решението на съда.

„АРТЕКС“ продължава да подкрепя усилията на правителството да се спазва законността и очакваше горепосоченото решение на съда да е един добър пример за тези усилия. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очаквахме ДНСК да се съобрази с решението на съда и да не обжалва едно толкова явно и недвусмислено от правна гледна точка решение. Премиерът Борисов също неведнъж е изразявал вярата си в правораздавателните органи, а наскоро декларира и подкрепата си за строителите в България:  „Защото сме убедени, че само частният бизнес, инициативата, всички тези хора, от техният труд и конкуренция, може държавата да върви напред“ – заяви премиерът Борисов на 2 август 2019. Бизнес проектът „Златен Век“ се равнява на 0,2% от брутния продукт на страната ни и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на нашата икономика", се казва в изявлението на "Артекс".

От компанията твърдят, че с действията си ДНСК ще донесе загуби на "множество взаимосвързани фирми" и проектът "Златен век" "осигурява работните места на над 2000 служители и граждани на Република България". Техните работни места и заплати са пряко и косвено свързани със строителството на сградата „Златен Век“", допълват оттам.

Защо ДНСК обжалва?

Историята със строежа на небостъргача и множеството протести срещу него тече от години. След избухването на скандала "Апартаментгейт", в който фирмата бе замесена заради продадени имоти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и т.н. (довел до оставките на първите двама - б.р.), темата със "Златен век" отново стана актуална. След проверка от ДНСК спряха строежа заради констатирани нарушения, а "Артекс" обжалва. Софийският административен съд потвърди версията на инвеститора. Само ден по-късно - на 31 юли, премиерът Бойко Борисов лично се намеси в казуса: 

"В разговор с регионалния министър Петя Аврамова разпоредих държавните органи незабавно да предприемат действия по обжалване на решението на съда по казуса със сградата “Златен век” в София. Министър Аврамова разговаря с ръководството на ДНСК, която е компетентната институция, която може да атакува решението отново в съда. Преди минути бях информиран, че е създадена пълна организация и процедурата по обжалване ще бъде задействана още в началото на следващата седмица", написа министър-председателят във фейсбук тогава.

Очевидно от ДНСК са се съобразили с искането на министър-председателя. 

От "Артекс"  изразяват вярата си във върховенството на закона и подчертават, че всички документи и разрешителни за строежа на сграда „Златен век“ са изрядни и валидни.