Обиски в цялата страна в складовете на фирмата-получател на бананите с кокаин от Еквадор. 76 кг наркотик беше открит вчера в кашони в склада в Бургас.

Проверяваха се три бази на фирмата в София, една във Варна и една в Пловдив. Причината е, че част от бананите, които са получени с кораб на пристанище Бургас в края на юли, вече са изпратени към тези места, съобщи БНТ.

Наркотикът, открит в събота в Бургас, се оценява на повече от 5 милиона лева. При претърсванията в останалите четири склада на фирмата не е открит кокаин, уточниха за бТВ от прокуратурата. Все още обаче не е ясно дали в част от пратката, която е била експортирана за Румъния, също няма скрит наркотик.

И четирите кашона с банани, в които беше открит кокаина, са от една и съща ферма в Еквадор. Плодовете са престояли в този склад повече от две седмици преди работници случайно да открият наркотика при разпределянето на стоката за голям хипермаркет. Основното предположение е, че става въпрос за объркана пратка – кашоните, вместо за Румъния, са били забравени у нас. Образувано е досъдебно производство по случая, но все още няма задържан.

Започнала е съвместна работа с италианската служба за разследване на наркотрафика, за да се установят всички обстоятелствата около пренатоварването на бананите на едно от южните италиански пристанища, според информация на БНТ.

Съвместна работа има и с румънските служби, тъй като част от бананите е трябвало да бъдат доставени до Румъния. Съмненията са, че получателят на кокаина е или адресат в Румъния, или пък става въпрос за международна престъпна група.

Започва работа и с властите в Латинска Америка, за да се установят обстоятелствата около доставката на тези банани, за да се събере информация кой би могъл да е изпращача на кокаина.