Площадката на АЕЦ „Белене” е компрометирана и този факт се прикрива. Това обяви пред бТВ ядреният експерт проф. Георги Касчиев. По думите му площадката се намира в зона със сеизмичен риск. През 2009 г. възглавницата беше наводнена и компрометирана. "Този факт се прикрива. За мен е рисково строителството. Управляващите нямат хал-хабер от ядрен риск", каза проф. Касчиев.

„За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена”, допълни той.

Днес изтича срокът за подаване на заявки за участие в процедурата на избор за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. С решения на парламента и на Министерския съвет бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип. Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, можеха да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

По думите на Георги Касчиев фактът, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”, е притеснителен. И според него заради това проектът няма да бъде печеливш и перспектиен. Към момента желание да участват в проекта са обявили китайската и корейската ядрена корпорация, очаква се оферта и от руската „Росатом”. 

Според проф. Касчиев тревожно е и това, че не участват частни компании. 

„Вероятно ще участват само държавни компании, и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре той не се одобрява от европейската комисия”, допълни Касчиев.

Той прогнозира, че проектът няма да се реализира. И очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори, като ще се опитат да извиват ръцете на българската страна, за да получат значителни финансови отстъпки. 

Оръжейните проекти на "Росатом" 

С гражданските си проекти руската корпорация "Росатом" финансира и част от оръжията, които разработва.

"Това е корпорация, пред която госпожа Петкова (енергийнината министърка Теменужка Петкова, бел. ред.) изпитва едно преклонение. "Росатом" развива както енергийните си проекти, така и военните си проекти... И един такъв парадокс: те разработват оръжия, които са предназначени да бъдат използвани срещу членките на НАТО, т.е. срещу нас, а ние се прекланяме пред тях, елате да ви дадем милиарди да участвате в "Белене", коментира Георги Касчиев. 

Според него неуспешният опит с крилата ракета "Буревестник", наричана и "ядрения Чернобил", е предизвикала поредната ядрена авария. По думите му районът на взрива, при който загинаха и руски учени, е с повишена радиоактивност.