Днес вероятно е последният ден на двупартийното популистко правителство на Италия. Очаква се безпартийният министър-председател Джузепе Конте да направи декларация в Сената и след това да връчи оставката си на президента Серджо Матарела. Възможен е и друг сценарий, при който сенаторите да подложат на вот на доверие правителството по предложение на вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната "Лига".

Салвини е неформалният лидер на Италия днес. Той е най-популярният политик и се надява партията му да спечели евентуални предсрочни избори, след като на 8 август скъса съюза със сегашния си коалиционен партньор, антиелитисткото движение "Пет звезди", водено от другия вицепремиер Луиджи ди Майо.

Ситуацията в правителството на Италия и поведението на "Лига", която разшири подкрепата си, засили своята реторика и напира да управлява самостоятелно, са в центъра на коментарите на  ред западни издания, цитирани от БТА.

"Салвини иска да поведе Италия. Той може да е напът да получи този шанс", извежда в заглавие лондонският в. "Гардиън".

Британското издание пише, че започва опасна нова фаза в италианската популистка драма, а националистическата партия "Лига" се готви да погълне своя коалиционен партньор.

След изборите през 2018 г. партия "Лига" на Матео Салвини стана по-силна и вече не се нуждае от своя коалиционен партньор, Движение "Пет звезди" (ДПЗ). Сега партията смята, че може да поиска самостоятелно управление на страната със Салвини като премиер.
Това е развитие, което Стив Банън - теоретикът на популистката вълна в САЩ, която избра Тръмп през 2016 г. - предрече. В деня след формирането на италианската коалиция, Банън каза за Салвини и лидера ДПЗ Луиджи Ди Майо:

"Те ще управляват заедно, но Салвини е истинският лидер, защото Ди Майо напомня на Еманюел Макрон", припомня "Гардиън".

Това винаги е било тактически съюз, защото в края на краищата популизмът са базира върху това да има само един лидер, уточнява изданието.
Първото действие от развитието на новия италиански феномен - миналогодишните общи избори, които промениха играта - бяха свидетелство за твърдото популистко мнозинство сред електората. Последвалата коалиция обаче очерта дълбоките различия между съюзниците. Европейските избори на 26 май, на които партия "Лига" спечели два пъти повече места в Европейския парламент от ДПЗ, дадоха сигнал на Салвини, че най-после е настъпил моментът да задейства второто действие. Внесеният от "Лига"-та вот на недоверие към сегашния премиер, юриста Джузепе Конте, цели да провери дали проектът може да бъде извършен успешно или не. Утре, в момента на истината, Конте ще се изправи пред италианските депутати заради кризата.
Това е свързано с премоделирането на италианския популизъм по модела на агресивния национализъм на "Лига"-та. Движение "Пет звезди", което беше по-неопределено в политическото си позициониране, все повече изглежда като сбирка на неудачници.
Това, което наблюдаваме, по същество е бунт на италианската средна класа. Той започна като протест срещу неравенството, мигрантите и корупцията; набра сила, като произведе конфликти и нови врагове, и копнее повече за силен лидер, отколкото за сложен безформен съюз.
Национализмът на "Лига"-та включва затваряне на пристанища за мигрантите, планирано налагане на глоби до 1 милион евро на всеки, който помага на бежанци в морето, гласуване в Страсбург срещу новия председател на Европейската комисия и стремеж новият бюджет да стане платформа за открито предизвикване на Европа заради финансовите й правила.
Сега Салвини е готов да се нахвърли на бившите си съюзници. За да се отърве от него, Движение "Пет звезди" трябваше да се преобразува в заслужаваща доверие сила, която може да управлява, и в гарант за стабилност. Трябваше да се пренастрои от протестите към изкуството на управлението. То обаче направи поредица от грешки, заради това, че твърдо държеше на идеологията срещу растежа.
ДПЗ създаде впечатление, че се противопоставя на модернизацията на Италия, подчертава "Гардиън". В резултат движението загуби лидерството в протестното движение: то беше пометено на регионалните избори, после беше унижено на изборите за Европейски парламент. Сега, с вероятния вот на недоверие срещу Конте, движението може да загуби и предпочитания от него премиер.
В тази нова фаза на италианския популизъм националистите ще бъдат начело, вероятно в резултат на сделка между Салвини и крайнодясната партия на Джорджа Мелони "Италиански братя". Страната ще заприлича още повече на Полша и Унгария. А на ДПЗ ще бъде оставен отчаяният избор да потъне или да се съюзи с традиционните партии в опит да спре бившите си братя по оръжие.
В. "Монд" публикува редакционна статия под заглавие "Матео Салвини, опасност за Европа". 
Салвини вече иска да управлява сам, посочва френският всекидневник и предупреждава, че криминализирането на хуманитарната помощ и икономическата му програма поставят екзистенциално предизвикателство пред ЕС.