България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт "Нефтегаз", цитиран от БТА.

"Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката", съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз".

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта - Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но "АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект", изтъква електронният вестник.


"Белене" се строи вече над 30 години, припомня "Нюз". През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания Атомстройекспорт се залови "да възкреси" проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен. 
Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", заявява "Економика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток". Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.
Определеният ценови "таван" - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков. Според него, освен евентуален интерес от страна на Китай, руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.