Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към премиера на Израел Бенямин Нетаняху с призив да признае „голодомора“ за акт на геноцид срещу украинския народ. Той съобщи това на брифинг след двустранните преговори между двамата, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

„Обърнах се към израелската страна с призив да признае „голодомора“ за акт на геноцид срещу украинския народ“, заяви Зеленски. „Днес ние, заедно с господин премиера Нетаняху ще посетим Бабий Яр и ще почетем жертвите на масовите разстрели в Бабий Яр и Холокоста. Всички тези тежки моменти на нашата обща история трябва да ни обединяват с надежда за светло бъдеще и невъзможност за повтаряне на подобни трагедии“, добави държавният глава.

В началото на 30-те години масовият глад в СССР се превръща в трагедия за цялата страна. Той обхваща територията на Украйна, Беларус, Северен Кавказ, Поволожието, Южен Урал, Западен Сибир, Казахстан. Загиват от 2 до 8 милиона души.

През 2006 г., по време на президентството на Виктор Юшченко, Върховната Рада прие закон, коийто установява понятието „голодомор“ като геноцид на украинците. В Русия подобни действия бяха наречени опит за пренаписване на историята.