Днес слушах за първи път арх. Игнатов да говори - по програма "Хоризонт". Моето впечатление е за човек, който говори литературен български език. Не зная по силата на какви неведоми оценъчни критерии говорът на този човек бе определен като "мек".

Българската политика затъва все-повече до дъното на битова чалга. Това може да се прави и целенасочено - за да се избягват дебати по ключови проблеми, но също така е и естествен процес. Процес на изпростяване на публичния, особено политическия живот до нивото на кръчмарски разговор.

А иначе за арх. Игнатов има какво да се говори и да се спори. Хората с антикомунистически възгледи не приемат "милозливото" му отношение към ПСА, а хората с по-високи естетически критерии не приемат "освежаването" на ПСА по методите на кичозен национализъм. Същевременно, този човек съвсем очевидно има впечатляваща професионална експертиза и добър международен опит. Което предполага наличие на публичен интерес да бъде чут, да бъдат дискутирани позициите му за градоустройството и развитието на София. Независимо от това кой го издига за кмет и от това дали има шансове на бъде избран. Както и да бъдат чути мненията на другите кандидати и експерти.

Преди всеки поредни избори моята професионална колегия и по-широки обществени кръгове призовават за съдържателен дебат за управлението - на страната, на града, на ключовите обществени сектори. И почти винаги предизборната кампания дерайлира до кръчмарска свада. Предстоящите избори са от сериозно значение не само за местната власт. На тях ще се очертаят национални политически тенденции, които ще определят и политическия живот за следващите 1-2 години. Да не започваме тази кампания с фалстарт!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията