АБВ отново инициира общо явяване с БСП на предстоящите избори, които този път са местни. Трудно е обаче да се каже дали това ще бъде възможно, тъй като между двете партии имаше голямо напрежение на последните европейски избори.

От АБВ отдавна предлагат на социалистите общо явяване, включително и на евровота. Тази идея обаче не срещна подкрепа от "Позитано" 20. След отказа от АБВ се явиха под името "Коалиция за България" заедно с още няколко партии. Това бе удар по БСП, тъй като партията дълго време се явяваше на избори точно в рамките на коалиция със същото име.

От БСП имаха сериозни възражение срещу АБВ по повод използването на името "Коалиция за България". На тези възражения лидерът на АБВ Румен Петков иронично отговори, че "Коалиция за България" е готова да приеме БСП.

Петков първоначално заяви, че "Коалиция за България" е дългосрочен проект. На евроизборите обаче "Коалиция за България" взе едва 16 759 гласа. Веднага след този вот Петков отново заговори за общо явяване на местните избори със социалистите. И допълни, че названието "Коалиция за България" няма да се използва, защото не всички партии в коалицията са регистрирани във всички общини.

От АБВ признават, че преговорите с БСП и сега вървят трудно.

"Преговори за явяване с общ кандидат и листи за общински съветници между АБВ и БСП се водят в цялата страна. На места разговорите обаче вървят бавно и много трудно, каза зам.-шефа на АБВ Владимир Маринов.

Според него причина за тежките преговори е липсата на разбирателство между структурите на двете леви партии в много населени места, затова там коалиции са почти невъзможни. 

"Лявото обединение е неизбежно. Истината е, че тези разговори трябваше да започнат много по-рано, а не преди един месец", каза още Маринов.

Той допълни, че почти са приключили преговорите в някои общини, където двете леви формации ще се явят в коалиция на местните избори през октомври. 

"Готови сме на всякакви действия, които ще доведат до отстраняване на ГЕРБ от власт както на местно, така и на национално ниво. Ако сме в широка лява центристка коалиция, ще имаме много по-голям успех", каза Маринов.

АБВ има готовност за участие в предстоящите местни избори в над 170 общини като самостоятелно участие и в различни коалиционни формати. Разговорите с БСП все пак вървят добре в някой областни градове, като например Шумен и Перник.