Безпрецендената и зрелищна подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор намери обобщение на официалната страница на Висшия съдебен съвет. От днес там са публукувани 47 позиции, становища и декларации в подкрепа на сегашния зам.-главен прокурор и едва 3 писма до ръководството на съдебната система, в които се призовава кандидатурата му да не бъде одобрена. 

Пълният списък можете да видите тук.

Сред десетките позиции „за“ са публикувани становищата на районни прокуратури в цялата страна, регионални дирекции на МВР, писма на университетски ректори. На страницата на ВСС е публикувана позицията на Инициатива „Правосъдие за всеки“ – организацията, която организира демонстрациите пред сградата на Съдебната палата срещу номинацията на Гешев, и известните вече писма на съдията от Софийския районен съд Васил Петров и адвокатския съвет в Пловдив, които също изразиха притеснения от предстоящия избор на заместника на главния прокурор Сотир Цацаров.

Процедурата по избора на новия главен прокурор трябва да приключи на 24 октомври – два дни преди първия тур на местните избори. Иван Гешев, който е единствен кандидат за поста, вече публикува публично своята концепция за развитие на държавното обвинение. Преди да бъде гласувана номинацията му от членовете на Висшия съдебен съвет, той трябва да бъде изслушан от тях. На 10 септември е насрочен нов протест срещу процедурата по избора на бъдещия ръководител на държавното обвинение.